„Unii oficiali NATO nu ascund faptul că, deși cooperează cu Rusia, urmăresc un singur obiectiv: să facă țara noastră să se comporte pe scena internațională așa cum vrea Alianța Nord-Atlantică. De asemenea, auzim cum NATO vrea revizuirea unui set de acorduri cu Rusia”, a declarat Antonov, citat de publicația Vocea Rusiei.
„Rusia a luat notă de planurile unor state membre ale Alianței de a mobiliza contingente importante de trupe în apropierea frontierelor noastre, lucru care intră în contradicție cu acordurile dintre Rusia și NATO. Noi avioane militare apar, iar exercițiile militare sunt mai frecvente. Evenimentele din Ucraina au evidențiat atenția din ce în ce mai mare pe care NATO o acordă spațiului postsovietic. NATO a intensificat contactele nu doar cu Ucraina, ci și cu R.Moldova și cu Georgia”, a subliniat Antonov.
„Nu vom permite ca provocările militare ale NATO să devină o amenințare la adresa securității militare a țării noastre”, a atras atenția oficialul rus.
Alianța Nord-Atlantică a respins vehement afirmațiile adjunctului ministrului rus al Apărării privind intenția NATO de a desfășura efective militare masive în apropiere de frontierele Rusiei. „Dezmint în mod absolut afirmațiile adjunctului ministrului rus al Apărării, conform cărora NATO intenționează să mobilizeze forțe militare masive în apropierea frontierei Rusiei”, a declarat, potrivit AFP, Alexandre Vershbow, adjunctul secretarului general NATO.
„Responsabilitatea principală a NATO este apărarea colectivă. Luăm decizii legitime pentru a face față instabilității generate de acțiunile ilegale ale Rusiei”, a spus Vershbow.
Pentru a oferi asigurări unor state membre NATO, în principal țărilor baltice, Poloniei și României, NATO a decis trimiterea unor avioane de supraveghere Awacs. Statele Unite au trimis șase avioane de vânătoare F-15 în țările baltice, 12 avioane F-16 și trei avioane militare de transport în Polonia. Distrugătorul USS Donald-Cook urmează să ajungă în curând în Marea Neagră.