Oficial SUA: M. Kogălniceanu, nod de transport esențial pentru echipamentele ce revin din Afganistan

Oficial SUA: M. Kogălniceanu, nod de transport esențial pentru echipamentele ce revin din Afganistan
Publicat: 16/11/2013, 22:31
Actualizat: 02/09/2019, 22:25

Însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA la București, Duane Butcher, a afirmat, sâmbătă seară, la Constanța, că baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esențial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan.

El a precizat în cadrul discursului său susținut în cadrul unei recepții organizate la bordul navei Mount Whitney, la care au fost prezenți politicieni, oficialități militare, oameni de afaceri, că România este unul dintre cei mai buni și mai loiali aliați ai SUA, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În ultimul deceniu, în calitatea sa de membru NATO din anul 2004 România s-a transformat într-unul dintre cei buni și mai loiali aliați ai Statelor Unite, aducând o contribuție timpurie la eforturile NATO și ale coaliției în Kosovo, Irak și Afganistan. România este un participant de încredere în cadrul operațiunilor internaționale de menținere a stabilității, ați lucrat strâns cu Forțele Armate ale Statelor Unite în operațiuni pretutindeni în lume, ați menținut forțe compuse din mai mult de două batalioane dislocate drept componente ale Forței Internaționale de Securitate din Afganistan și ați contribuit cu sute de jandarmi la instruirea forțelor de poliție afgane. Statele Unite sprijină România în aceste dislocări internaționale, oferind pregătire, exerciții, finanțare, achiziții în domeniul asistenței de securitate și în alte programe de colaborare pentru a mări numărul de militari români complet echipați și pregătiți să conlucreze umăr la umăr cu forțele americane”, a spus însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA.

El a menționat că pe lângă sprijinul acordat în misiuni internaționale, România îndeplinește și alte activități importante pe teritoriul său.

„Sprijinul românesc este evident în străinătate, dar România joacă de asemenea multiple roluri esențiale acasă. Centrul de pregătire de luptă de la Cincu pregătește militari și civili din mai multe țări pentru a participa la operațiuni în sprijinul păcii. România găzduiește și Black Sea Rotational Force, care este un contingent permanent de militari ai Corpului de Infanterie Marină al Statelor Unite care lucrează la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu pentru a instrui sute de militari din aproximativ 10 alte țări”, a afirmat Duane Butcher.

El a subliniat că Mihail Kogălniceanu va avea un rol important retragerea echipamentelor militare din Afganistan.

„Vorbind despre Mihail Kogălniceanu, România ne-a permis cu generozitate să utilizăm în mod extins unitățile sale pentru transportul trupelor și echipamentului spre și dinspre Afganistan. Pe măsură ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esențial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan”, a declarat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București.

El a menționat că legăturile dintre România și SUA devin din ce în ce mai puternice.

„Statele Unite consideră România ca fiind printre cei mai buni prieteni ai săi. Împărtășim atât de multe idealuri, opinii și poziții încât este firesc ca legăturile dintre noi să devină din ce în ce mai puternice. Am luptat umăr la umăr în Irak și Afganistan, am făcut aceleași sacrificii și ne-am asumat aceleași riscuri în sprijinul misiunilor NATO. Parteneriatul nostru în domeniul securității, atât cel bilateral, cât și cel în calitate de aliați în cadrul NATO asigură mai multă securitate pentru cetățenii noștri și a adus mai multă securitate și libertate cetățenilor din Libia, Afganistan și Irak. Am găsit în România un partener cu care putem conlucra umăr la umăr într-o gamă completă de chestiuni”, a mai spus Duane Butcher.

La recepția organizată de Ambasada SUA la bordul navei Mount Whitney au fost prezenți, printre alții, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, ministrul Educației, Remus Pricopie, foștii miniștrii ai Apărării, Ion Mircea Pașcu și Corneliu Dobrițoiu, parlamentarii PDL Cristian Boureanu, Gigi Chiru, Florin Gheorghe, parlamentarii PSD Alexandru Mazăre și Cristina Dumitrache, parlamentarul PNL, Mihai Lupu, Mircea Băsescu, fratele președintelui României, președintele Asociației Litoral – Delta Dunării, Corina Martin, oficialități militare.

Nava amiral a Flotei a VI-a a SUA, USS Mount Whitney (LCC 20), cu portul de domiciliu la Gaeta, Italia, se afla la Constanța în perioada 15-19 noiembrie pentru o vizită de rutină. În perioada staționării în portul Constanța, personalul navei va efectua antrenamente comune și schimburi de experiență cu omologii români.

Mount Whitney are rolul de navă de comandă pentru comandantul Flotei a VI-a și pentru comandantul Comandamentului Întrunit al forței de luptă a NATO cu sediul la Lisabona. Căpitanul de marină Craig Clapperton este comandantul navei, iar echipajul este compus din 12 ofițeri, 150 de alți militari și 150 de marinari civili din cadrul Comandamentului pentru transporturi navale.

Mount Whitney a participat la Operațiunea Oddisey Dawn în largul coastei Libiei în 2011 și a oferit ajutor umanitar Georgiei în 2008. Nava s-a mai aflat în România în noiembrie 2008.

Cosmin Văideanu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Șoferii nu mai scapă de închisoare. 10 ani chiar dacă NU ești la volan
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Valul de căldură continuă! Zeci de județe în alertă, temperaturile ating cote alarmante
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
În concediu cu mașina prin Europa, în vara anului 1914