Oficial ucrainean: Moldova sub conducerea lui Stoianoglo, o potențială „amenințare” pentru Ucraina. Riscul transformării într-o „bază putinistă”
Pavlo Klimkin, fost ministru de Externe al Ucrainei, consideră că în cazul câștigării alegerilor prezidențiale din Republica Moldova de către candidatul Partidului Socialist, Alexandr Stoianoglo, administrația prezidată de Volodimir Zelenski de la Kiev va fi nevoită să impună condiții și limite asupra acțiunilor acestuia pentru a proteja interesele ucrainene.
Klimkin este convins că Stoianoglo, candidat al Partidului Socialist din Moldova, nu va fi pro-ucrainean, întrucât acesta deja refuză să afirme că Rusia este un agresor. Alexandr Stoianoglo este etichetat drept un „candidat pro-rus” de către adversarii săi politici pro-UE.
„Este sarcina Ucrainei este să impună anumite condiții și limite asupra lui”, a spus Klimkin.
Ucraina ar putea percepe Moldova ca pe o „amenințare”
Fostul ministru a sugerat că Ucraina și-ar putea exercita influența prin canale economice, acorduri de tranzit și furnizarea de energie pentru a înlocui resursele rusești.
„Nu înseamnă neapărat șantaj în sensul propriu al cuvântului. Cu toate acestea, nu pot exclude că, la un moment dat, dacă percepem o amenințare reală ca Republica Moldova să devină o bază rusească de operațiuni, va trebui să recurgem la tactici clasice de presiune”.
El consideră că Ucraina trebuie să ia în calcul varianta în care Republica Moldova ar putea deveni o bază de operațiuni a Rusiei, deși alegerea unui președinte pro-rus nu înseamnă automat că acest lucru se va întâmpla. Întrebat ce altceva ar putea face Ucraina, pe lângă utilizarea resurselor energetice, Klimkin a subliniat și accesibilitatea produselor ucrainene în Moldova.
„Dacă te uiți pe rafturile supermarketurilor din Moldova, vei vedea că majoritatea produselor sunt ucrainene. Din punct de vedere al raportului calitate-preț, acestea sunt cele mai disponibile. Acestea sunt accesibile pentru Moldova în prezent”.
El a adăugat că Moldovei i-ar fi dificil să înlocuiască rapid aceste produse cu alternative românești, care sunt, de regulă, mai scumpe și adesea, de o „calitate inferioară”. scrie Pravda.
Citește și: