Oficial UE: Ucraina ar putea fi forțată să inițieze NEGOCIERI cu Rusia înaintea alegerilor din SUA
Administrația Volodimir Zelenski ar putea fi împinsă spre a iniția negocieri cu Rusia înaintea scrutinului prezidențial din Statele Unite, afirmă un funcționar diplomatic din cadrul Uniunii Europene, care a preferat să mențină anonimatul.
”Întârzierile în furnizarea asistenței militare pot fi percepute cu ușurință de ucraineni ca fiind o împingere spre negocierile cu Rusia și ca fiind o sugestie că acum este necesară ieșirea din război, întrucât se termină fondurile”, a afirmat un diplomat european de rang înalt, citat, sub protecția anonimatului, de agenția ANSA.
În acest context, Ucraina vrea consolidarea poziției în negocieri și a semnalat că ofensiva în regiunea Kursk trebuie percepută în acest sens.
”Ofensiva din Kursk este un element de a negocia ceva cu Moscova, în contextul în care Kievul ar putea fi forțat să inițieze discuțiile înaintea alegerilor din Statele Unite”, subliniază oficialul citat.
Administrația de la Kiev le cere statelor din cadrul UE să adopte ”decizii îndrăznețe” în sensul ridicării restricțiilor care să permită folosirea armamentului occidental pentru comiterea de atacuri pe teritoriul Rusiei.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, marți, că le va prezenta un plan de pace candidaților în scrutinul prezidențial din Statele Unite, Donald Trump și Kamala Harris, argumentând că, pentru a fi posibil dialogul cu Rusia, armata ucraineană trebuie să înregistreze progrese pe front.
”Războiul se va încheia prin dialog, dar noi avem nevoie de o poziție puternică”, a afirmat Volodimir Zelenski.
De altfel, Zelenski a declarat că armata ucraineană a testat cu succes o rachetă balistică și a reluat argumentația că ofensiva în regiunea rusă Kursk are rolul de a forța Administrația Vladimir Putin să accepte o pace corectă.
”Acesta este planul de victorie al Ucrainei”, a subliniat Zelenski.
Liderul de la Kiev a argumentat că, în afară de ofensiva în regiunea rusă Kursk, planul său include și consolidarea poziției Ucrainei în cadrul infrastructurii internaționale de securitate, utilizarea pârghiilor diplomatice pentru a forța Moscova să oprească războiul și folosirea presiunilor economice.
Rusia respinge planul lui Zelenski și vrea negocieri directe cu Occidentul, fără Ucraina
Rusia a respins imediat planul președintelui Ucrainei, Kremlinul semnalând că negocierile și-au pierdut relevanța din cauza incursiunii ucrainene în regiunea rusă Kursk.
”Nu este prima dată când auzim astfel de afirmații din partea reprezentanților regimului de la Kiev. Noi cunoaștem esența acestui regim. Continuăm operațiunea militară specială și ne vom atinge toate obiectivele”, a afirmat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.
Rusia a semnalat constant că, din cauza incursiunii din Kursk, nu mai au sens negocierile cu Kievul.
”Subiectul negocierilor și-a cam pierdut relevanța în acest moment”, afirmase Dmitri Peskov marți.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a îndemnat marți țările occidentale să accepte dialogul, fără a mai ține cont de ultimatumurile Ucrainei.
”Rusia va accepta negocierile doar când nu va mai fi vizată de ultimatumuri. Dacă Occidentul este interesat de normalizarea situației în Europa, atunci să ne așezăm la masa discuțiilor, fără așa-numita Formulă de Pace a lui Zelenski. Să discutăm onest!”, a spus Lavrov.
Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial din SUA, a semnalat constant că va opri războiul dintre Rusia și Ucraina prin negocieri, imediat ce va fi reales în funcție. La rândul său, președintele Vladimir Putin a prezentat, recent, condițiile Rusiei pentru armistițiu în Ucraina și pentru lansarea negocierilor de pace, reafirmând că trebuie respectate noile realități teritoriale, dar Kievul și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au respins imediat propunerea.
Citește și: