Oficiali din state arabe și musulmane se adresează Chinei și Rusiei pentru a obține armistițiu între Israel și grupul Hamas
Mai mulți oficiali guvernamentali din state arabe și musulmane s-au deplasat, luni, în China și urmează să meargă și în Rusia, în cadrul eforturilor de obținere a consensului internațional pentru oprirea confruntărilor militare dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas, pe fondul refuzului Statelor Unite de a cere în mod clar un armistițiu general.
Din delegația care a ajuns luni la Beijing fac parte oficiali guvernamentali, inclusiv miniștri de Externe, din Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Indonezia, din cadrul Autorității Palestiniene și din Organizația pentru Cooperare Islamică. Oficialii vor să discute cu toți membrii permanenți ai Consiliului de Securitate ONU, informează cotidianul Financial Times.
Vizita la Beijing intervine în contextul frustrării statelor arabe și musulmane privind refuzul Statelor Unite de a susține clar eforturile ajungerii la un armistițiu în Fâșia Gaza.
Wang Yi, ministrul chinez de Externe, s-a întâlnit cu delegația din Orientul Mijlociu și a afirmat că membrii comunității internaționale trebuie să acționeze pentru protejarea vieților civililor și pentru promovarea unei soluții durabile, prin perspectiva înființării unui stat palestinian.
China nu contestă dominația diplomatică și în materie de securitate a Statelor Unite în Orientul Mijlociu, dar există semnale că Beijingul vrea intensificarea influenței asupra regiunii. În martie, China a intermediat un acord între Arabia Saudită și Iran, facilitând reluarea relațiilor diplomatice între cei doi rivali regionali.
Delegația statelor arabe și musulmane se va deplasa marți la Moscova, conform unui oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, citat de agenția RIA Novosti și de postul de televiziune Al Jazeera.
Națiunile arabe și musulmane condamnă vehement bombardamentele israeliene asupra civililor din Fâșia Gaza. Bilanțul atacurilor israeliene a ajuns la cel puțin 13.000 de morți, inclusiv 5.500 de minori, iar alte peste 30.000 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas. Armata israeliană este acuzată că atacă frecvent spitale, dar autoritățile israeliene susțin că în anumite unități medicale se ascund combatanți islamiști.
Foto: Profimedia
Citește și: