În caz de invazie rusă, durata intervenției trupelor NATO în țărilor baltic poate dura aproximativ 10 zile, potrivit unui scenariu de la New Generation Warfare Center. La simulare au participat foști oficiali militari de rang înalt, modelând un posibil atac rusesc asupra flancului estic al NATO în 2027.
Potrivit datelor, Rusia poate ataca Letonia și Lituania din direcții diferite, ceea ce ar duce la pierderi grave. Cu toate acestea, posibilul scenariu de ocupare a Lituaniei poate fi evitat prin creșterea bugetelor de apărare ale țărilor membre NATO și îmbunătățirea răspunsului la situații de urgență cu mult timp înainte.
Letonia și Lituania vor fi primele pe lista Rusiei în cazul unui atac asupra NATO, consideră alianța. Centrul American pentru Războiul de„Noua Generație” a modelat un posibil scenariu de atac. La dezvoltarea acesteia au participat foști comandanți-șefi ai trupelor NATO și americane din Europa, generalii Philip Breedlove și Ben Hodges, scrie Bild.
Conform scenariului, atacul are loc în 2027. Armata rusă începe o invazie asupra Letoniei și în același timpbombardează Lituania. Regiunea Kaliningrad și teritoriul Belarusului sunt folosite ca puncte de pornire a invaziei. În același timp, trupele NATO aflate în țările baltice sunt nevoite să se retragă până la sosirea întăririlor.
În cel mai rău caz, va dura 10 zile pentru a trimite întăriri în conformitate cu articolul 5 din Carta de apărare colectivă a alianței. În acest timp, armata germană va juca rolul principal în apărarea țărilor baltice. În prezent, aproximativ 800 de soldați Bundeswehr sunt staționați în Lituania ca parte a unui grup de luptă NATO. Forța este echipată cu o „cantitate semnificativă” de echipamente, inclusiv tancuri Leopard 2. Până la sfârșitul anului 2027, contingentul va crește până la o brigadă completă de 4.800 de militari și 200 de personal civil, precum și 44 de Leopard 2.
Breedlove a menționat că sarcina principală a acestor soldați și unități rotative ale altor țări NATO va fi „de a menține poziții până la sosirea unei forțe mari” a alianței.
„Trebuie să cumpărăm cât mai mult timp posibil. Mai întâi va fi sprijin aerian, apoi flotă și apoi forțe terestre grele”, a spus el.
Conform scenariului, în primele trei zile armata rusă reușește să cucerească Letonia și folosește teritoriile ocupate pentru a ataca Lituania. Dar un batalion de tancuri german i se opune, ceea ce face posibilă oprirea înaintării trupelor ruse.
În a cincea zi a războiului, 44 de tancuri Leopard 2 pleacă din Lituania, iar în a șaptea zi se deplasează în spatele forțelor ruse care avansează din Letonia. Conform scenariului, în trei zile, trupele germane înving armata superioară numeric a Federației Ruse.
Până la sfârșitul bătăliei de zece zile, forțele lituaniene au pierdut 17 tancuri, 145 de vehicule blindate și 3.650 de soldați, în timp ce forțele ruse au pierdut 411 tancuri, 1.019 vehicule blindate și 11.420 de soldați. Cu toate acestea, până la sosirea întăririlor, Lituania ar fi fost „devastată și parțial ocupată”.
Autorii notează că scenariul prezentat este cel mai rău, dar ar putea fi evitat prin creșterea cheltuielilor pentru apărare la 4% din PIB. Țările în cauză ar putea fi echipate cu elicoptere de atac Apache.
Anterior, liderii militari și politici ai țărilor Alianței Nord-Atlantice au avertizat în repetate rânduri despre un posibil atac rusesc în viitorul apropiat, în intervalul anilor 2027-2029.
Conducerea NATO a fost forțată din 2023 să reconsidere probabilitatea unui război direct cu Kremlinul din cauza datelor colectate despre capacitățile Federației Ruse de a produce arme și de a completa armata cu personal militar.
Atacarea unui membru NATO de către Rusia ar provoca al Treilea Război Mondial, dar s-ar desfășura pe câțiva kilometri pătrați în apropierea graniței cu Rusia, scrie Moscow Times.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: Serghei Lavrov avertizează: „Rusia este pe deplin pregătită pentru un război cu NATO la Polul Nord”