Povara crescândă a datoriei externe paralizează cele mai sărace țări din lume, a avertizat joi un grup de foști lideri africani.
Aceștia solicită un nou program de scutire colectivă din partea creditorilor privați, bilaterali și multilaterali, arată Reuters.
Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, speră să folosească actuala președinție a G20 națiuni pentru a susține cauza lumii în curs de dezvoltare, inclusiv prin promovarea de acțiuni privind reducerea datoriilor și o arhitectură financiară globală mai echitabilă, mai scrie sursa citată.
Cu toate acestea, eforturile statelor africane de a reduce povara datoriilor externe se confruntă cu provocări uriașe, având în vedere agenda „America First” a Administrației președintelui american, Donald Trump, care a anunțat reduceri masive în ceea ce privește ajutorul extern asistența generală a SUA în întreaga lume.
La o conferință de presă organizată după reuniunea miniștrilor de Finanțe din G20 la Cape Town, fostul președinte nigerian Olusegun Obasanjo, care prezidează inițiativa liderilor africani de reducere a datoriilor, a spus că datoria externă a statelor sărace le sugrumă, pur și simplu, dezvoltarea.
„Banii care ar fi trebuit să meargă în domenii esențiale bunăstării și dezvoltării umane, educație, sănătate, nutriție, sunt folosiți pentru a plăti datorii care par a fi interminabile”, a spus el.
Inițiativa, susținută de șapte foști șefi de stat africani, solicită un plan modelat după programul pentru țările sărace foarte îndatorate (HIPC) din anii ’90, pentru a permite debitorilor să facă față în mod colectiv datoriilor.
Planul ar include restructurarea datoriei private și a obligațiunilor, precum și împrumuturi de la creditori oficial, și ar acoperi națiunile puternic îndatorate din Africa, Asia, Caraibe și America Latină.
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a cerut marți un acord similar, avertizând că o criză a datoriilor care se agravează în rândul țărilor în curs de dezvoltare le drenează economiile de lichiditatea atât de necesară.
Reuniunea miniștrilor de finanțe G20 a fost subminată de absențe la nivel înalt și de îngrijorările cu privire la impactul reducerilor ajutoarelor acordate de către marile economii ale lumii, inclusiv Statele Unite și Marea Britanie.
Reuters: Absențele și disputele afectează întâlnirea G20 menită să combată sărăcia la nivel mondial
Administrația Trump, în RĂZBOI cu presa. Marile agenții denunță restricțiile impuse de Casa Albă
Sursa foto: Shutterstock