Oficialii europeni amenință cu infringementul și amenzi-record în problema crizei refugiaților: Statele membre și-au îndeplinit obligațiile doar în proporție de 8%

Oficialii europeni amenință cu infringementul și amenzi-record în problema crizei refugiaților: Statele membre și-au îndeplinit obligațiile doar în proporție de 8%
Publicat: 02/03/2017, 15:22
Până în acest moment au fost realizate doar 13.546 de relocări, 3.936 din Italia și 9.610 din Grecia, procentual acestea însumând doar 8% din totalul de care statele din blocul comunitar au promis că se vor ocupa în 2015. Doar două dintre țările membre, Malta și Finlanda, și-au îndeplinit obligațiile de relocare în cadrul schemei ale cărei rezultate vor fi sistematizate în luna septembrie.
În timpul unei conferințe de presă la Bruxelles, comisarul european pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos, a avertizat cu proceduri de infringement împotriva statelor membre, inclusiv cu amenzi zilnice imense a căror aplicare ar putea începe foarte curând. Acesta a adăugat că obligațiile țărilor din cadrul blocului comunitar de a primi imigranți vor continua și dincolo de programul care se încheie în toamnă.
„Vreau să fiu foarte clar. Nu mai există scuze pe care să le putem accepta din partea statelor membre. Este cu adevărat posibilă relocarea tuturor celor aflați în Italia și Grecia până în luna septembrie. Depinde în totalitate de voința politică și perseverența statelor integrate”, a transmisAvramopoulos.
Cu toate că în luna februarie a fost stabilit un record în acest sens, de aproximativ 2.000 de relocări, ritmul este încă mult sub țintele estimate, de cel puțin 3.000 de persoane pe lună pentru Grecia și minimum 1.500 din Italia.
Ungaria, Austria și Polonia au refuzat să participe la schema de relocare. Cehia, Bulgaria, Croația și Slovacia iau parte la program, dar„în limite extrem de reduse”. Regatul Unit, care are dreptul să selecteze părțile din politicile de azil pe care să le adopte, a ales, de asemenea, să nu participe.
Avramopoulos le-a spus jurnaliștilor că Executivul european nu va ezita să uzeze de puterile obținute prin tratatele în care e parte. Până acum procedurile de infringement nu au fost o opțiune. Am încercat să convingem statele membre să-și facă datoria. Dar, dacă este cazul, în viitor, procedurile de infringement ar putea fi o opțiune”.
Statele membre au fost chemate și să susțină Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră, pentru îmbunătățirea performanței în ceea ce privește relocarea celor care au ajuns să locuiască în mod ilegal în UE. Vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans a declarat că pentru îmbunătățirea managementului migrației, „trebuie să continuăm implementarea unei abordări comprehensive – de la relocare până la continuarea angajamentului cu Turcia”.
„Toate aceste măsuri au la bază principiul solidarității și împărțirii echitabile a responsabilității, un deziderat la care au aderat toate statele membre. Consiliul Europei oferă oportunitatea revizuirii gradului în care au fost atinse scopurile stabilite și determină modul în care deciziile și angajamentele noastre comune pot fi implementate fără întârziere”, a mai spus Timmermans.
După încheierea înțelegerii UE–Turcia, sosirile în Grecia au scăzut radical, de la 10.000 de oameni într-o singură zi a lunii octombrie 2015, la 43 în prezent, deci un declin de 98%. Numărul celor care au murit în apele Mării Egee a scăzut și el de la semnarea acordului, de la 1.100 în intervalul 2015-2016, la 70 în perioada 2016-2017.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
A reapărut în România după ce a fost dată dispărută mai bine de 50 de...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
Nuntă transformată într-o baie de sânge. Trei bărbați înarmați au deschis focul asupra invitaților
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Rezultate EXIT-POLL alegeri parlamentare anticipate în Franţa. Extrema dreaptă obţine 34% din voturi. Cât a...
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
Se CONFISCĂ banii pe loc. Decizie pentru cei cu bani CASH. Legea e lege
Ultimele zile din viața actriței Ileana Stana Ionescu. Ce tristețe
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge...
A murit Ileana Stana Ionescu: "Cu adâncă durere anunţăm stingerea din viaţă celei care a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
O placă bizantină rară sculptată în os, descoperită într-un oraș din Rusia
×