Prima pagină » Știri externe » Olaf Scholz a aflat secretul. Politica lui Putin în privința Ucrainei nu se schimbă

Olaf Scholz a aflat secretul. Politica lui Putin în privința Ucrainei nu se schimbă

Olaf Scholz a aflat secretul. Politica lui Putin în privința Ucrainei nu se schimbă

Cancelarul german, Olaf Scholz, nu a oferit niciun indiciu despre o schimbare în gândirea lui Putin cu privire la războiul din Ucraina. Dar liderul german şi-a apărat decizia mult criticată de a suna la Kremlin, transmite Reuters. Altfel, Scholz militează declarativ pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina la pachet cu evitarea războiului cu Rusia.

Convorbirea de o oră a lui Scholz cu Putin, prima lor comunicare directă în aproape doi ani, a avut loc cu trei luni înainte de alegerile anticipate în care cancelarul din ce în ce mai de nepopular se confruntă cu o provocare beton din partea populiştilor de stânga şi de dreapta care cer reluarea diplomaţiei.

Criticii, inclusiv preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, au spus că apelul a fost o încălcare a solidarităţii occidentale de dragul avantajului politic intern.

Nu contați pe noi

”A fost important să-i spunem (lui Putin) că nu poate conta pe sprijinul din partea Germaniei, Europei şi a multor altele din lume. Conversaţia a fost foarte detaliată, dar a contribuit la recunoaşterea faptului că puţine s-au schimbat în opiniile preşedintelui rus despre război – şi aceasta nu este o veste bună”, a spus Scholz reporterilor.

Discuţia telefonică a avut loc pe fondul semnelor de contact tot mai mare dintre liderii aliniaţi la Occident şi Kremlin, chiar dacă Rusia obţine câştiguri mici, dar constante, pe câmpul de luptă în estul Ucrainei.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, fost prim-ministru al Portugaliei, stat membru NATO, a participat la un summit BRICS din Rusia, în timp ce ministrul rus de Externe Serghei Lavrov este aşteptat să participe la un summit de securitate din Malta, stat membru al UE, în decembrie.

Efectul Trump

Donald Trump, reales acum la preşedinţia SUA, a spus că poate pune capăt rapid războiului şi a numit în cabinetul său câteva personalităţi din securitate considerate ca fiind mai deschise faţă de Moscova decât predecesorii lor. Acest lucru a avut implicaţii pentru Europa, a spus Scholz.

”După părerea mea, nu ar fi o idee bună dacă ar exista discuţii între preşedinţii american şi rus şi liderul unei ţări europene importante să nu facă acest lucru”, a propus enigmatic Scholz.

 Citiți și: Scholz vrea continuarea sprijinului pentru Ucraina, dar evitarea războiului cu RUSIA /Liderul german pledează pentru avansarea relațiilor cu SUA

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele