Olaf Scholz a discutat cu Maia Sandu /GERMANIA susține eforturile Republicii Moldova de respingere a ingerințelor ruse
Cancelarul german, Olaf Scholz, a discutat, miercuri, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, liderul de la Berlin reiterând sprijinul pentru integrarea europeană a țării și pentru respingerea ingerințelor ruse.
”Președintele Maia Sandu l-a informat pe cancelar despre rezultatele alegerilor prezidențiale și referendumului din 20 octombrie, un plebiscit care a vizat introducerea principiului integrării europene în Constituția Republicii Moldova. De asemenea, Maia Sandu a evocat tentativele Rusiei și ale entităților pro-ruse de influențare a rezultatelor prin propagandă și dezinformare”, anunță Guvernul de la Berlin.
”Cancelarul Olaf Scholz i-a oferit asigurări președintelui Maia Sandu asupra continuării susținerii eforturilor de consolidare a rezilienței Republicii Moldova în fața acțiunilor străine în scopul influențării opiniilor și destabilizării. Scholz a salutat rezultatul referendumului constituțional și a subliniat că Germania susține Republica Moldova pe parcursul pro-european”, a subliniat Guvernul Germaniei.
Conform rezultatelor oficiale, 50,46% dintre cetățeni s-au pronunțat în favoarea integrării europene a Republicii Moldova. În pofida victoriei obținute la limită, Maia Sandu, calificată în turul doi al scrutinului prezidențial, a anunțat că va introduce în Constituție orientarea pro-europeană a Republicii Moldova.
Maia Sandu a afirmat că există ”dovezi clare” că grupuri infracționale care au colaborat cu ”forțe străine ostile” au încercat să cumpere voturi.
”Este normal ca într-o democrație oamenii să aibă puncte de vedere diferite. Dar nu este normal ca grupuri infracționale să mituiască alegătorii. Este un asalt asupra democrației și a libertății”, a acuzat Maia Sandu.
Kremlinul consideră că alegerile din Republica Moldova nu au fost libere
”Ceea ce am observat este o rată de creștere greu de explicat a voturilor în favoarea Maiei Sandu și a participanților la referendum care au fost favorabili orientării pro-Uniunea Europeană”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
La rândul său, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a apreciat că victoria la limită a taberei pro-europene în referendum este o ”dezamăgire” pentru Administrația de la Chișinău.
”Proiectul de integrare a țării în Uniunea Europeană nu a primit susținere decisivă. Cei mai mulți cetățeni l-au respins. Marja minimă a fost obținută prin mobilizarea alegătorilor din Europa Occidentală și America de Nord”, a afirmat Maria Zaharova, considerând ”inexplicabil” faptul că mulți alegători au devenit brusc pro-europeni.
Foto: Profimedia
Citește și: