Prima pagină » Știri externe » Olaf Scholz cere Chinei să susțină obținerea unei ”PĂCI CORECTE” în Ucraina și vrea avansarea schimburilor comerciale

Olaf Scholz cere Chinei să susțină obținerea unei ”PĂCI CORECTE” în Ucraina și vrea avansarea schimburilor comerciale

Cancelarul Germaniei, Olaf Scolz, a pledat, în cursul întâlnirilor cu președintele Chinei, Xi Jinping, și cu premierul Li Qiang, pentru avansarea relațiilor bilaterale și a cerut Beijingului să susțină în discuțiile cu Rusia principiul unei ”păci corecte” în Ucraina.

După ce a cerut în Shanghai ”o competiție corectă” și crearea unui ”mediu concurențial cu standarde egale”, Scholz a pledat marți, la Beijing, pentru avansarea relațiilor comerciale.

Discuțiile cu premierul Chinei, Li Qiang, s-au axat pe subiecte economice, iar cele cu președintele Xi Jinping au vizat contracararea modificărilor climatice și războiul din Ucraina. Olaf Scholz a declarat, conform site-ului Tagesschau.de, că președintele Xi Jinping susține un summit de pace între Rusia și Ucraina, fără însă a avea rol activ în negocieri.

”Am exprimat anumite preocupări, în discuțiile cu premierul Li, asupra faptului că deciziile politice unilaterale ale Chinei generează dificultăți structurale pentru companiile germane și europene. Din punctul meu de vedere, este important să spun că noi nu vrem decuplarea de China. Vrem ca statul chinez să aibă în continuare succes economic”, a afirmat Olaf Scholz, conform Guvernului de la Berlin.

Liderul Germaniei a reiterat importanța unui mediu concurențial ”egal” și a unui cadru comercial stabil, cerând și respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

În cursul întâlnirii cu președintele Xi Jinping, Olaf Scholz a cerut ”asigurarea unui mediu comercial bilateral sustenabil”.

”Doar împreună vom reuși să identificăm soluții de oprire a schimbărilor climatice și de utilizare în mod echitabil a energiilor verzi”, a afirmat Olaf Scholz.

Referindu-se la războiul din Ucraina, Scholz a cerut o ”pace corectă” și a condamnat invazia militară rusă.

”Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a generat efecte negative asupra securității Europei, afectând puternic interesele noastre centrale. Dar este afectată și întreaga ordine internațională, întrucât este lezat un principiu fundamental al Cartei ONU, cel al respectării granițelor statelor”, a insistat Olaf Scholz, citat de publicația Welt.

Foto: Profimedia

Citește și:

Administrația Biden nu se așteaptă la un atac masiv al Israelului contra Iranului /SUA și UE pregătesc SANCȚIUNI contra Teheranului

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și