Prima pagină » Știri externe » Olaf Scholz, de Ziua Unității Germane: În ciuda progreselor mari, Germania este departe de a fi perfectă

Olaf Scholz, de Ziua Unității Germane: În ciuda progreselor mari, Germania este departe de a fi perfectă

Olaf Scholz, de Ziua Unității Germane: În ciuda progreselor mari, Germania este departe de a fi perfectă

La mai mult de trei decenii de la căderea Zidului Berlinului, cancelarul Olaf Scholz consideră că Germania reunificată a făcut progrese mari, dar este încă departe de a fi perfectă.

„Nu este un secret pentru nimeni: Unitatea germană nu este, desigur, completă în acest sens, chiar și după 34 de ani”, a declarat Olaf Scholz la ceremonia de marcare a Zilei Unității Germane, celebrată la Schwerin, capitala landului Mecklenburg-Pomerania de Vest, conform Die Welt.

Cu toate acestea, prin comparație cu situația de la acea vreme, „am făcut totuși progrese mari”, a spus Scholz, adăugând ca la urma urmei, nu există vreo altă țară în lume care să se fi confruntat cu o provocare similară în ultimele decenii: „Provocarea de a aduce împreună două societăți care au fost divizate timp de patru decenii și sunt organizate complet diferit – economic, politic, cultural și mental”.

Pentru milioane de est-germani, schimbările radicale de după 3 octombrie 1990 au însemnat „eliberare și un nou început”, a declarat Scholz. În același timp, însă, pentru milioane de est-germani a însemnat și „prăbușirea întregii lor vieți de până atunci”: „o devalorizare a cunoștințelor lor, a experiențelor lor, a muncii lor de o viață”, a spus cancelarul. „Și acesta este probabil unul dintre motivele pentru starea de spirit încă specială – resentimentul special – și pentru particularitățile politice care caracterizează Germania de Est astăzi.”

La 34 de ani de la reunificare, prim-ministrul landului Mecklenburg-Pomerania de Vest, Manuela Schwesig, vede încă unele dezavantaje pentru oamenii din Germania de Est: „Am făcut progrese mari pe calea către condiții de viață egale. Dar nu ne-am atins încă obiectivul”, a declarat Schwesig, citând ca exemple salariile diferite și prezența unui număr mai mic de companii importante în Est.

Schwesig a subliniat și aspectele pozitive: în Est au fost înființate companii de succes, iar șomajul a scăzut. „Oricât de grele au fost schimbările economice și sociale de după unificare, le-am depășit”.

Schwesig a lăudat realizările oamenilor care „au dărâmat dictatura și granița din interiorul Germaniei, într-o revoluție pașnică”. Când aproape nimeni din Occident nu credea în schimbările din Est, oamenii din RDG cereau libertate și democrație. A fost o mare binecuvântare „faptul că de 34 de ani trăim într-o țară unită în pace, libertate și democrație. Acest lucru este cu totul altceva decât o evidență”.

Prim-ministrul a avertizat că Estul trebuie să fie mai vizibil – atât în dezbateri, cât și în poziții de conducere în politică, afaceri și societate.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și