Olaf Scholz ignoră apelurile lui Emmanuel Macron / Germania continuă exporturile de ARMAMENT către Israel

Publicat: 10/10/2024, 20:01

Germania va continua exporturile de armament către Israel, a afirmat joi, pe fondul presiunilor opoziției, cancelarul Olaf Scholz, deși Guvernul Benjamin Netanyahu este criticat pentru utilizarea disproporționată a forței în Fâșia Gaza și în Liban, iar președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut oprirea exporturilor de armament, pentru a evita escaladarea conflictelor în Orientul Mijlociu.

În cursul unei dezbateri organizate în Bundestag, Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU, centru-dreapta, opoziție), a acuzat Guvernul Olaf Scholz că nu își respectă în totalitate obligația de a susține Israelul să se apere.

”La câteva zile după atacurile care au vizat Israelul pe 7 octombrie 2023, am decis aici, în Bundestag, să condamnăm actele teroriste oribile comise de Hamas și să reafirmăm responsabilitatea Germaniei pentru securitatea Israelului. Un an mai târziu, reafirmăm că solidaritatea cu Israelul nu încetează. Încă sunt peste 100 de ostatici, inclusiv femei, în tunelurile Hamas din Fâșia Gaza. Zilnic, în multe zone din Israel, oamenii fug în adăposturile antiaeriene. Încă sunt lansate rachete din Gaza spre Israel. De luni de zile, Hezbollah atacă zilnic, din Liban, nordul Israelului cu rachete”, a afirmat Friedrich Merz în Camera inferioară a Parlamentului de la Berlin.

”De câteva săptămâni și luni, Guvernul Germaniei refuză să exporte în Israel muniție și piese de schimb pentru tancuri”, a acuzat liderul opoziției.

Scholz: Germania nu a întrerupt exporturile de armament către Israel

În replică, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a dat asigurări că nu intenționează să oprească furnizarea de armament Israelului.

”Vreau să anunț personal că noi nu am luat nicio decizie de a nu mai furniza armament Israelului, am furnizat armament și vom furniza armament. Aceasta este poziția Guvernului Germaniei. Nu vreau să lezez poziția Consiliului german de securitate, dar am luat decizii în Guvern să fie continuate livrările de armament”, a subliniat Scholz.

UE cere armistiții în Gaza și Liban /Macron vrea oprirea exporturilor de armament către Israel

Uniunea Europeană a criticat constant atacurile disproporționate ale Israelului în Fâșia Gaza și în Liban și a cerut armistiții cu grupurile islamiste Hamas și Hezbollah.

La rândul său, Franța a cerut oprirea exporturilor de armament către Israel. Președintele Emmanuel Macron a criticat constant bombardamentele Israelului în Fâșia Gaza și Liban și a cerut oprirea incursiunilor terestre pe teritoriul libanez.

”Prioritatea este să revenim la o soluție politică, trebuie oprite livrările de arme pentru luptele din Gaza”, a afirmat Emmanuel Macron.

”Pentru a garanta securitatea Israelului, a israelienilor, folosirea forței militare trebuie să cedeze locul dialogului și diplomației. De aceea, Franța, la fel și majoritatea țărilor din lume, solicită armistiții în Gaza și Liban. Când cerem armistiții, nu le putem furniza, în același timp, arme părților beligerante”, a argumentat, la rândul său, la Ierusalim, ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot.

”Aceste declarații sunt o rușine, Israelul va câștiga oricum, cu sau fără sprijinul lor”, a reacționat premierul Benjamin Netanyahu la declarațiile lui Macron.

Statele Unite oferă masiv armament Israelului, dar Administrația Joe Biden cere, de asemenea, armistiții în Liban și Fâșia Gaza.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca reacție la atacurile teroriste comise de grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic în octombrie 2023, soldate cu circa 1.200 de morți în sudul Israelului. Bilanțul bombardamentelor israeliene este de cel puțin 42.050 de morți și aproape 100.000 de răniți în Fâșia Gaza. În Liban, bombardamentele din ultimele două săptămâni împotriva grupului islamist Hezbollah s-au soldat cu peste 2.100 de morți și aproximativ 10.000 de răniți.

Foto: Profimedia

Citește și:

Tensiuni între Italia și Israel după atacul asupra unei baze UNIFIL din Liban /Ambasadorul israelian, convocat din cauza ”incidentelor intolerabile”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care șoferul accelerează și mașina cade în gol, la Pasajul Lujerului
Anunțul făcut de Alexia Eram, după ce Mario Fresh a confirmat despărțirea: 'Acum a venit...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la...
Vești bune pentru turiștii români. Noul drum care leagă Bulgaria de Grecia va fi realizat...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Un condamnat la moarte din SUA a fost rugat de autorități să-și aleagă metoda prin...
Ursula von der Leyen, replică distrugătoare pentru Viktor Orban: „I-ar fi învinovățit pe unguri pentru...
Acești pensionari din România primesc 100 în plus la pensie, pe data de 11 octombrie...
Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie 2025. Cu cât se vor majora, anunțul oficial...
Sudor, instalator sau lăcătuş, noile meserii căutate de Generaţia Z. Ce salarii primesc la angajare
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Un nou cutremur în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Cum semnalizezi corect în sensul giratoriu dacă mergi pe direcția înainte?
Kremlinul confirmă că Trump i-a trimis teste Covid lui Putin în plină criză pandemică
Cel mai mare AMFIBIAN din lume s-a dovedit a fi mai multe specii într-una!
Sumele vor fi virate pe carduri pe 16 octombrie! Guvernul demarează plata
Pleacă de la Cotroceni. Klaus Iohannis a luat decizia
Un român a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
VIDEO. Angela Similea, prezență rafinată la spectacolul dedicat lui Dan Spătaru. Mirabela Dauer nu și-a...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
Telescopul Webb a detectat o scurgere bizară în galaxia unui quasar luminos