Prima pagină » Știri externe » Olaf SCHOLZ își apără decizia de a-l suna pe Vladimir Putin. Ce spune cancelarul german

Olaf SCHOLZ își apără decizia de a-l suna pe Vladimir Putin. Ce spune cancelarul german

Olaf SCHOLZ își apără decizia de a-l suna pe Vladimir Putin. Ce spune cancelarul german
Olaf Scholz își apără decizia de a-l suna pe Vladimir Putin. Ce spune cancelarul german

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că discuția sa telefonică cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu reprezintă un indiciu despre o schimbare în gândirea președintelui rus cu privire la războiul din Ucraina.

De asemenea, Scholz și-a apărat decizia de a-l suna pe Putin, în pofida criticilor care l-au vizat pentru acest gest.

Convorbirea de o oră a lui Scholz cu Putin, prima lor comunicare directă în aproape doi ani, vine cu trei luni înainte de alegerile anticipate din Germania, aminteșe Reuters.

Olaf Scholz, criticat pentru discuția cu Vladimir Putin

Discuția lui Scholz cu Putin a fost intens criticată, inclusiv de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a declarat că apelul reprezintă o încălcare a principiului solidarității Occidentului față de Ucraina, doar pentru obținerea unui avantaj politic intern, mai arată sursa citată.

În replică, Scholz spune că nu a făcut altceva decât să îi explice liderului de la Kremlin că nu se bucură de sprijinul Occidentului.

„A fost important să-i spunem (lui Putin, n. red.) că nu poate conta pe sprijinul Germaniei, Europei și al multor altele din lume. Conversația a fost foarte detaliată, dar a contribuit la recunoașterea faptului că puține s-au schimbat în opiniile președintelui rus despre război, iar aceasta nu este o veste bună”, a spus Scholz.

Apelul dintre Scholz și Putin vine în contextul în care Rusia pare să se apropie tot mai mult de unii lideri occidentali, notează Reuters.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, fost prim-ministru al Portugaliei, țară membră NATO, a participat la un summit BRICS din Rusia, în timp ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ar urma să participe la un summit de securitate din Malta, stat membru UE, în decembrie.

Recent, președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus că poate pune capăt rapid războiului din Ucraina și a numit în Cabinetul său câteva persoane considerate mai deschise față de Moscova decât predecesorii lor.

Acest lucru a avut implicații pentru Europa, a spus Scholz.

„După părerea mea, nu ar fi o idee bună dacă ar exista discuții între președinții american și rus, iar liderul unei țări europene importante să nu facă acest lucru”, a spus el.

CITEȘTE ȘI:

REUTERS: Tot mai multe voci îi cer lui Olaf Scholz să nu candideze pentru un al doilea mandat de cancelar. Cine ar putea candida din partea SPD

Olaf Scholz bate la porțile Kremlinului. „Da, am hotărât să vorbesc cu preşedintele PUTIN!”

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și