Cancelarul Olaf Scholz a salutat, vineri, avansarea parteneriatului Germaniei cu Republica Moldova și a denunțat tentativele Rusiei de a destabiliza această țară, reiterând, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Berlin cu președintele Maia Sandu, solidaritatea Berlinului.
”Germania și Republica Moldova au relații strânse, bazate pe încredere. Mi se pare important să spun din nou acest lucru astăzi, aici. Mă bucur că relațiile noastre au evoluat în ultimii ani. Acest lucru este demonstrat de vizitele bilaterale și de noile acorduri de cooperare semnate de curând, în domeniul politicii agrare și în intensificarea schimburilor la nivel științific. Consider și că relațiile economice dintre Germania și Republica Moldova au potențial”, a afirmat Olaf Scholz, în conferința de presă organizată alături de Maia Sandu.
Cancelarul Germaniei a reiterat sprijinul pentru Republica Moldova, în contextul efectelor negative generate de invazia rusă în Ucraina și pe fondul tentativelor în sensul destabilizării atribuite Moscovei.
”Republica Moldova este afectată foarte mult de invazia rusă în Ucraina, suntem conștienți de efecte, există efecte economice și în materie de securitate. Știm și că Rusia și grupurile pro-ruse încearcă destabilizarea Republicii Moldova. Vreau să fiu foarte clar: Germania rămâne cu fermitate de partea Republicii Moldova. Vom susține cu toată forța Republica Moldova”, a subliniat Olaf Scholz.
Maia Sandu a mulțumit Germaniei pentru sprijinul acordat Ucrainei și Republicii Moldova.
”Este un privilegiu să fim alături de Germania, un aliat-cheie pe drumul Republicii Moldova spre stabilitate, democrație și bunăstare. Aș vrea să încep prin a vă mulțumi dumneavoastră, domnule cancelar, și întregului popor german, pentru sprijinul larg acordat vecinului nostru Ucraina”, a afirmat Maia Sandu.
”Susținerea acordată Ucrainei nu arată doar solidaritate, ci apărarea principiilor securității noastre colective și libertății. Prin susținerea Ucrainei, susțineți și Republica Moldova. Țara noastră nu ar fi în siguranță, dacă Ucraina nu ar opune rezistență”, a precizat președintele Republicii Moldova.
”În același timp, sprijinul de care beneficiază Republica Moldova consolidează Ucraina. O Republică Moldova democratică și stabilă este un vecin stabil al Ucrainei, cu care avem o frontieră de 1.200 de kilometri, și un partener mai puternic de securitate pe granița estică a UE”, a insistat Maia Sandu.
Foto: Profimedia
Citește și: