Reconstrucţia Ucrainei după război va fi „o misiune pentru o generaţie”, iar strategia care trebuie urmată necesită implementarea unui „Plan Marshall”. La această concluzie au ajuns cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Luni, 24 octombrie, la Berlin au început lucrările unui forum de afaceri germano-ucrainean.
Scholz urmează să deschidă evenimentul de la Berlin alături de premierul ucrainean Denis Şmîhal.
Într-un articol de opinie publicat de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, cei doi politicieni au apreciat că efortul va trebui să fie similar celui făcut de Statele Unite după Al Doilea Război Mondial, când Europa a beneficiat de miliarde de dolari.
Cancelarul german şi şefa C.E. afirmă în articolul din FAZ că Europa trebuie să joace un rol special în asistenţa pentru Ucraina, ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. „Calea către reconstrucţie este deci şi calea Ucrainei către UE”, afirmă ei.
„Ucraina apără şi ordinea internaţională bazată pe reguli, fundamentul coexistenţei noastre paşnice şi al prosperităţii în întreaga lume. Deci, când sprijinim Ucraina, construim viitorul nostru şi al Europei noastre comune”, mai scriu cei doi. Scholz a declarat că reconstrucţia Ucrainei va dura câteva decenii și se va face în primul rând cu implicarea comunităţii internaţionale.
Planul Marshall este considerat și azi a fi cel mai de succes proiect de reconstrucție civilă al secolului 20. Poartă numele fostului secretar de stat american și laureat al premiului Nobel pentru Pace George C. Marshall și a avut drept obiective eradicarea foametei, reconstrucţia civilă şi redarea speranţei oamenilor afectați de efectele celui de-Al Doilea Război Mondial.
Practic, pilonii Planului Marshall au fost sprijin financiar pentru ţările distruse în urma războiului, livrarea de alimente şi, nu în ultimul rând, ajutor pentru reconstruirea structurilor democratice. Numai în RFG (Republica Federală Germană) s-a pompat imediat după încheierea războiului în jur de 1,3 miliarde de dolari! Un număr de 16 state europene au beneficiat de fondurile din Planul Marshall, cu Germania, Franța și Italia în frunte.
Secretul succesului acestui plan l-a reprezentat sistemul de conversie valutară propus de americani, care a condus la multiplicarea efectelor capitalului investit. Pe scurt: o firmă importatoare din Germania achita contravaloarea comenzii din SUA în marca germană, dar compania americană exportatoare nu era plătită în neatractiva monedă germană, ci primea dolari din fondurile alocate Planului Marshall.