Olaf Scholz spune că Deutsche Bank nu va avea aceeași soartă precum Credit Suise: „Nu există niciun motiv să fii îngrijorat de asta”

Olaf Scholz spune că Deutsche Bank nu va avea aceeași soartă precum Credit Suise: „Nu există niciun motiv să fii îngrijorat de asta”
Publicat: 25/03/2023, 11:09
Cancelarul german Olaf Scholz a respins comparațiile dintre Deutsche Bank și Credit Suisse, după ce o scădere a acțiunilor creditorului german a declanșat o nouă zi de tulburări pentru sectorul bancar.

Scholz a încercat astfel să consolideze încrederea în cea mai mare bancă a Germaniei după ce acțiunile Deutsche Bank au scăzut vineri cu până la 14%, investitorii fiind încă nervoși după preluarea forțată a Credit Suisse weekendul trecut.

„Deutsche Bank și-a modernizat și reorganizat în mod fundamental afacerile și este o bancă foarte profitabilă”, a spus Scholz la un summit la Bruxelles, după ce a fost întrebat dacă creditorul este noul Credit Suisse. „Nu există niciun motiv să fii îngrijorat de asta”, a precizat acesta, potrivit Financial Times.

Comentariile lui Scholz au venit ca parte a unui impuls concertat al liderilor europeni de a calma nervii pieței, pe măsură ce acțiunile au scăzut în cele mai mari bănci din regiune.

La fel ca mulți dintre colegii săi europeni, acțiunile Deutsche au scăzut în acest an, pierzând mai mult de o cincime din valoare pe fondul îngrijorării investitorilor cu privire la creșterea rapidă a ratelor dobânzilor și a stabilității financiare globale. Preocupările cu privire la sănătatea sectorului au fost sporite de eforturile Credit Suisse, precum și de prăbușirea Băncii Silicon Valley din California și de luptele altor creditori regionali din SUA.

Acțiunile Deutsche au scăzut cu 8,5% în tranzacțiile europene, în timp ce rivalul german Commerzbank a încheiat cu 5,4% în scădere, iar Société Générale din Franța cu 6,1%, lăsând indicele băncilor Stoxx 600 cu 3,7% mai slab.

Christine Lagarde: ”Sectorul bancar este puternic”

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat în cadrul summitului din zona euro că sectorul bancar este „puternic” și că BCE este complet echipată pentru a furniza lichidități sistemului financiar din zona euro dacă este necesar, potrivit unui oficial UE.

Scholz a adăugat că „adecvarea capitalului băncilor europene este robustă, datorită muncii [pe care am depus-o] în ultimii ani și, de asemenea, datorită eforturilor băncilor înseși”.

Analiştii au spus că nu există un motiv fundamental pentru scăderea puternică a acţiunilor Deutsche.

„Investitorii sunt îngrijorați de sănătatea băncii. Suntem relativ relaxați având în vedere pozițiile solide de capital și lichiditate ale Deutsche”, a declarat Stuart Graham, de la Autonomous Research, într-un raport. „Nu avem nicio îngrijorare cu privire la viabilitatea Deutsche sau la mărcile activelor. Pentru a fi clar, Deutsche NU este următorul Credit Suisse”, a susținut el.

Andrew Coombs, analist la Citigroup, a declarat că investitorii încearcă să înțeleagă mișcarea prețului acțiunilor, adăugând: „Considerăm asta ca pe o piață irațională”.

Deutsche a trecut prin ani de scandal și controverse. Dar averea sa s-a îmbunătățit după un program major de restructurare în care și-a redus banca de investiții și a limitat miliarde de active toxice de vânzare.

Veniturile și profiturile au atins maxime din ultimii 15 ani în 2022, în mare parte datorită unității sale de tranzacționare cu venit fix.

Cu toate acestea, creditorul de retail al băncii abia este profitabil, iar afacerea sa de gestionare a activelor a suferit ieșiri după un scandal de spălare ecologică. Are o capitalizare de piață de doar 17 miliarde de euro și se tranzacționează cu o reducere de peste 70% față de valoarea contabilă a activelor sale.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a sugerat că speculatorii sunt în spatele scăderii prețului acțiunilor, dar că fundamentele sectorului bancar din Europa sunt solide.

Liderii au cerut finalizarea proiectului de uniune bancară a UE, care are ca scop armonizarea regulilor europene alături de o mai mare centralizare a reglementărilor, spunând că proiectul a „întărit semnificativ” băncile după crearea sa în 2014.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că fundamentele uniunii bancare europene și ale sistemului său de supraveghere sunt puternice, oferind „claritate absolută că băncile noastre europene sunt în siguranță”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri