Prima pagină » Știri externe » Olanda a făcut anunțul. În ce direcție va merge președinția UE

Olanda a făcut anunțul. În ce direcție va merge președinția UE

Olanda a făcut anunțul. În ce direcție va merge președinția UE
Președinția olandeză a Uniunii Europene se va concentra pe problemele din spațiul Schengen și nu "o va lua înainte în ceea ce privește extinderea zonei", a declarat luni ambasadorul Olandei la București, Stella Ronner.

„Există multe evoluții în legătură cu spațiul Schengen, mai exact zona Schengen este sub o foarte mare presiune. Vom vedea cum continuă aceste evoluții și nu o vom lua înainte în ceea ce privește extinderea zonei”, a spus Ronner, la o conferință de presă cu ocazia lansării președinției olandeze a Consiliului Uniunii Europene (ianuarie – iunie 2016).

În ceea ce privește spațiul Schengen, diplomatul a mai spus că atenția trebuie concentrată pe întărirea granițelor externe ale UE, amintind că șase țări membre au impus măsuri temporare pe fondul crizei refugiaților.

„Spațiul Schengen este sub o presiune imensă, ceea ce înseamnă că trebuie să ne uităm mai atent la granițele externe, asta facem, pe acest lucru se concentrează discuțiile în acest moment. Din acest motiv problemele și provocările din UE și Schengen acum sunt atât de mari încât pe acest lucru trebuie să ne concentrăm eforturile. (…) Desigur, se ridică întrebarea despre ce fel de spațiu Schengen vorbim. În acest moment sunt șase țări membre Schengen care au impus măsuri temporare”, a afirmat Ronner.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi, la Berlin, după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Dacian Cioloș, că România a făcut eforturi în ceea ce privește apărarea granițelor și combaterea corupției, dar că așteaptă raportul CE pe această temă.

„Cred că proiectul Schengen este de cea mai mare actualitate și cred că există motive bune să facem totul să fie garantată libera circulație în cadrul granițelor Schengen. (…) Schengen este un instrument de creștere economică și este apreciat de cetățenii europeni, și de aceea trebuie să facem totul să fie păstrat și bineînțeles să dăm posibilitatea acestor țări care nu fac parte din spațiu să devină membu Schengen. Este corect că România a făcut foarte multe eforturi în apărarea granițelor, așteptăm însă următorul raport CE privind corupția. Așteptăm să vedem că în acest raport se regăsesc toate eforturile României de combatere a corupției astfel încât să adere la spațiul Schengen”, a declarat Merkel.

Cancelarul german a spus că există motive întemeiate să fie păstrată libertatea de mișcare în cadrul spațiului Schengen, iar pentru asta trebuie rezolvată problema migrației. Ea a mai precizat că actualele controale temporare instituite la granițe sunt parte a acordului Schengen.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș a precizat că România a făcut mari progrese de combatere a corupției și acest lucru este vizibil, iar acutalul guvern va continua eforturile astfel încât aceste progrese să se regăsească și în raportul Comisiei Europene.

Citește și