Guvernul batav a decis că este momentul ca Olanda să își asume rolul istoric avut în comerțul cu sclavi. Pentru asta, va fi înființat un fond pentru proiecte care au ca scop creșterea gradului de conștientizare în privința moștenirii reprezentate de perioada sclaviei.
Potrivit unor surse guvernamentale citate de Bloomberg, valoarea „fondului de scuze” se ridică la 200 de milioane de euro.
Fondul va fi lansat pe piață imediat ce autoritățile centrale își vor prezenta oficial scuzele pentru rolul jucat de națiunea olandez în istoria sclaviei. Din câte se pare, asta ar urma să se întâmple până la sfârșitul acestui an sau cel mai târziu la începutul lui 2023.
Deocamdată, cancelaria premierului Mark Rutte nu a dorit să facă niciun comentariu pe marginea informațiilor vehiculate în presă. Doar primul-ministru, în fața jurnaliștilor, a vorbit pe tema rolului olandezilor în comerțul cu sclavi spunând că „va urma un moment semnificativ spre finalul acestui an”.
În 2021, primarul Amsterdamului a ieșit public să-și prezinte scuze în mod oficial pentru rolul jucat de orașul său în istoria sclavagismului.
De asemenea, și banca ABN Amro și Banca Centrală a Olandei au transmis că le pare rău. Guvernator al Băncii Centrale și membru în Consiliul Băncii Centrale Europene, Klaas Knot a stat în fața urmașilor sclavilor și și-a exprimat regretele pentru rolul jucat de înaintașii batavi în înrobirea oamenilor. În plus, el a anunțat înființarea unui fond în valoare de 5 milioane de euro, pentru următorii 10 ani, destinat unor proiecte care se vor derula în Olanda, Surinam și în unele insule din Caraibe.