Prima pagină » Știri externe » Olanda promite sediu de 300 de milioane de euro pentru Agenția UE a Medicamentului, dorită și de România

Olanda promite sediu de 300 de milioane de euro pentru Agenția UE a Medicamentului, dorită și de România

Olanda promite sediu de 300 de milioane de euro pentru Agenția UE a Medicamentului, dorită și de România
Olanda a prezentat, marți, oferta pentru mutarea Agenției Europene a Medicamentului din Londra în Amsterdam, în contextul Brexit, Guvernul olandez angajându-se să facă investiții de 250-300 de milioane de euro pentru construirea sediului instituției dorite și de România.

Guvernul Olandei și Consiliul municipal din Amsterdam intenționează să aloce două milioane de euro pentru prezentarea ofertei în licitație. Anunțul a fost făcut marți de viceprimarul orașului Amsterdam, Kajsa Ollongren, potrivit publicației EUObserver.

Dacă Uniunea Europeană va decide mutarea Agenției Europene a Medicamentului la Amsterdam, Olanda va aloca încă 250-300 de milioane de euro pentru construirea unui sediu al instituției. În plus, Olanda va investi încă două milioane de euro pentru dezvoltarea Consiliului olandez de evaluare a medicamentelor și opt milioane de euro în sistemul UE de reglementare în acest domeniu.

Începând din martie 2019, Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană, acest lucru necesitând transferul sediilor Agenției Europene a Medicamentului (AEM) și Autorității Bancare Europene (ABE). Decizia finală privind mutarea sediilor celor două agenții este așteptată în noiembrie.

Recent, surse citate de revista germană WirtschaftsWoche afirmau că Germania și Franța au stabilit deja să găzduiască, post-Brexit, noile sedii ale Autorității Bancare Europene (ABE) și Agenției Europene a Medicamentului (AEM), însă oficiali guvernamentali germani și francezi au negat informațiile.

România a manifestat interes pentru a găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului.

Consiliul UE a propus o serie de criterii obiective, precum acces la infrastructură și servicii, privind relocarea, în contextul Brexit, a instituțiilor, inclusiv a Agenției Europene a Medicamentului, care au acum sedii în Marea Britanie, scrie EUObserver, care estimează că decizia va fi totuși politică.

Citește și