Guvernul olandez urmează să legalizeze eutanasierea copiilor cu vârste cuprinse între un an și 12 ani, bolnavi în stadiu terminal.
Ministrul Sănătății din această țară, Hugo de Jonge, a declarat marți că noua lege va preveni situațiile în care copiii aflați în stadii terminale „suferă mult și fără rost”, după cum informează BBC.
Modificarea legislației vine în contextul în care, în prezent, eutanasierea este legală în Olanda în cazul copiilor de peste 12 ani, atunci când există acordul pacientului și al părinților sau tutorilor legali. De asemenea, bebelușii cu vârste sub un an pot fi și ei eutanasiați, cu acordul părinților, atunci când aceștia suferă de boli incurabile și se află în stadiu terminal.
Cu toate acestea, legea nu conține prevederi referitoare la copiii între un an și 12 ani aflați în stadiu terminal, iar subiectul a fost intens dezbătut în ultima perioadă în cadrul coaliției aflate la guvernare.
Inițativa referitoare la eutanasierea copiilor cu vârste între 1 și 12 ani este susținută de Guvern, iar ministrul Sănătății a declarat că va prezenta noi reguli privind această practică.
Ministrul a adăugat că un studiu realizat de o echipă de specialiști a ajuns la concluzia că legislația în acest sens trebuie schimbată.
„Studiul arată că medicii și părinții pacienților ar avea nevoie de posibilitatea aceasta (a eutanasierii, n. red.), copiii cu boli terminale suferă mult și inutil și vor muri în viitorul apropiat”, a declarat de Jonge în cadrul unei scrisori adresate Parlamentului.
Ministrul mai adaugă că, potrivit studiului, între cinci și zece copii vor intra sub incidența acestei modificări legislative anual.
Acesta a mai spus că medicii nu vor mai fi trimiși în judecată în cazul în care vor eutanasia copii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani, cu acordul părinților.
La fel ca în cazul copiilor de peste 12 ani, acordul părinților va fi obligatoriu, iar pacientul care va urma să fie eutanasiat trebuie să se afle „într-o suferință fără sfârșit”. De asemenea, procedura va trebui să fie aprobată de către cel puțin doi medici.
Ministrul a adăugat că noua inițiativă urmează să intre în vigoare în următoarele luni.
Eutanasierea și sinuciderea asistată au devenit legale în Olanda în 2002. Câteva luni mai târziu, Belgia a adoptat și ea o legislație asemănătoare, astfel că cele două țări au fost primele din lume care au legalizat aceste practici. BBC notează, totuși, că legislația în domeniu este extrem de strictă.
În 2014, Belgia a devenit prima țară din lume care a introdus eutanasia în cazul copiilor aflați în stadii terminale de boală, cu acordul părinților. Regula a fost adoptată la scurt timp și de Olanda, însă doar în cazul copiilor de peste 12 ani.