În contextul în care Europa se confruntă cu cel mai mare aflux de migranți de la al Doilea Război Mondial încoace, Guvernul olandez deblochează, de asemenea, fonduri suplimentare în valoare de 350 de milioane de euro, anul acesta, pentru a face față acestei provocări.
Un număr suplimentar de 42.500 de spații urmează să fie create pentru solicitanți de azil care urmează să sosească în țară, dintre care doar 10.000 vor fi disponibile în următoarele trei-șase luni.
„Având în vedere cât de mulți oameni vin, este inevitabil ca aceasta să fie doar o primire modestă”, a declarat vineri pentru presă premierul Mark Rutte.
Alte 24.000 de locuri urmează să fie create pentru persoane ale căror solicitări de azil au fost deja aprobate.
Sute de mii de persoane, care fug din calea războiului și sărăciei, în principal din Orientul Mijlociu și Africa, au ajuns pe țărmurile Europei în ultimele luni.
Aproximativ 46.000 de persoane sunt deja cazate în adăposturi pentru solicitanți de azil în Olanda, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției.
Însă aproximativ 16.000 dintre ele au obținut deja azil, iar în prezent așteaptă să fie recazate.
În total, aproximativ 60.000 de refugiați sunt așteptați să sosească în țară până la sfârșitul acestui an.
„Guvernul și autoritățile locale au ajuns la un acord în înfruntarea problemelor cu cazarea, educația și integrarea legate de afluxul de solicitanți de azil în Olanda”, a anunțat Guvernul într-un comunicat.
Problema imigrației a creat disensiuni puternice în Olanda, în ultimele luni, în pofida cunoscutei atitudini tolerante a olandezilor și unei societăți multiculturale.
Dezbateri la nivel local și națioal cu privire la gestionarea crizei sunt tensionate și puternic încărcate emoțional, marcate de insulte și amenințări.
Profitând de valul de nemulțumire, Partidul Libertății (PVV, antimigrare) al lui Geert Wilders a atins în ultimele săptămâni, potrivit unor sondaje, niveluri-record de popularitate.
Membrii coaliției liberal-laburiste aflate la guvernare au puncte de vedere foarte divergente cu privire la modul de gestionare a crizei, dar doresc să se asigure că țara nu este percepută că-i primește prea ușor pe cei care-i traversează frontierele.
„Este necesar să oprim valul de migranți care vine în Europa. Nu putem continua la nivelul actual”, declara săptămâna aceasta pentru presă Rutte.
„Prima etapă este să ne asigurăm că frontierele sunt controlate”, a declarat el joi seara, citat de Financial Times.
„Așa cum știm cu toții de la Imperiul roman, imperiile mari se prăbușesc dacă frontierele nu sunt bine protejate”, a adăugat premierul olandez.