Olanda vrea să iasă din sistemul de REGULI al Uniunii Europene privind AZILUL: „Vrem cel mai dur regim privind refugiații din toate timpurile”
Marjolein Faber, ministrul olandez pentru Azil și Migrație, a notificat oficial Comisia Europeană că dorește ca Olanda să iasă din sistemul de reguli al Uniunii Europene privind azilul, astfel încât noul cabinet să poată adopta „cel mai dur regim privind refugiații din toate timpurile”.
„Trebuie să fim din nou responsabili pentru propria noastră politică de azil!” a declarat Faber, care este membru al Partidului Libertății, de extremă dreapta, scrie Bloomberg.
Opt-out este una dintre modalitățile prin care guvernul de dreapta speră să reducă influxul de migranți refugiați, dar experții juridici spun că este foarte puțin probabil să reușească.
Danemarca și Irlanda au opt-out de la tratatele UE privind libertatea, securitatea și justiția în general, precum și Schengen, dar o retragere a Olandei ar necesita o modificare a tratatului și acest lucru ar fi posibil doar dacă toate cele 27 de state membre votează pentru, iar acest lucru în sine va fi un proces lung și complex.
Bruxelles-ul a semnalat deja că o retragere ar putea să nu fie posibilă. „Nu poți să renunți la legislația adoptată în Uniunea Europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer. El a spus că Uniunea Europeană se concentrează pe implementarea pactului și toate țările trebuie să prezinte planuri de implementare până în decembrie.
Opt-out-ul nu are legătură cu celelalte planuri ale guvernului olandez de a declara o „criză a azilului”, ceea ce i-ar permite să ocolească parlamentul și să introducă alte măsuri pentru a opri numărul de noi sosiri.
Controale mai aspre la frontiere, înghețarea cererilor de azil
Săptămâna trecută guvernul olandez a anunțat planuri să înăsprească controalele la frontieră și să adopte o nouă lege care ar îngheța deciziile privind cererile de azil și, dacă este necesar, ar permite deportarea forțată a azilanților.
Conflictele privind politica de migrație au dus la prăbușirea cabinetului fostului prim-ministru olandez Mark Rutte anul trecut. Subiectul a dominat alegerile ulterioare, deoarece multe partide au dat vina pentru criza severă de locuințe pe numărul de refugiați și migranți din țară.
Partidul Libertății al politicianului de extremă dreapta Geert Wilders a obținut o victorie șocantă în alegerile din noiembrie. În prezent, Partidul Libertății conduce o coaliție de patru partide și deține mai multe ministere decât oricare dintre partenerii săi.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: