Oligarhul ucrainean Dmitri Firtaș, ținta unui „comando” româno-unguresc de asasini la Viena
Potrivit site-ului, asasinii plătiți s-au instalat într-un apartament de pe Landstrasse, în Viena, cu scopul de a-l asasina pe miliardarul controversat, păzit în mod constant de gărzi de corp.
Investigatorii cred că acest complot a fost pus la cale în Ungaria, unde Firtaș a pierdut controlul asupra societății sale de comerț cu gaze naturale Emfesz, în 2009, în opinia sa în urma unui „transfer fraudulos”. De atunci, el încearcă să recupereze suma de 200 de milioane de euro de la fosta echipă de conducere a companiei, un lucru pe care aceasta pare să nu-l aprecieze, scrie site-ul.
Firtaș a fost inculpat pentru dare de mită și coruupție în Statele Unite, iar cauțiunea a fost stabilită la suma de 125 de milioane de euro. El susține că este „victima” conflictului dintre Statele Unite și Rusia în criza din Ucraina, apreciind că arestarea sa este ilegală și că americanii au fost dezinformați de inamici de-ai săi din Ucraina. El a plănuit să stea în Viena timp de două zile și urma să plece cu un avion la Londra, dar cum Austria are un acord de extrădare cu Statele Unite, a fost plasat sub arest la domiciliu în capitala austriacă în așteptarea extrădării.
Departamentul american al Justiției îl acuză că a mediat dare de mită către oficiali indinei în schimbul obținerii unor licențe miniere pentru imperiul său din provincia indiană Andhra Pradesh – Group DF.
Firtaș are totodată relații de afaceri puternice cu Rusia, unii considerând că acesta este principalul motiv pentru care a fost arestat pe 12 martie, la aproape un an după ce Departamentul american al Justiției a formulat acuzații împotriva sa.
Controversatul miliardar, în vârstă de 49 de ani, a făcut avere exploatând instabilitatea și haosul de după implozia Uniunii Sovietice în 1991, acționând ca intermediar în schimbul de alimente ucrainene cu gaze naturale din Asia Centrală. În prezent, el este unul dintre cei mai importanți actori din Europa Centrală și de Est în industriile chimică și energetică, deținând instalații în Ucraina, Germania, Italia, Cipru, Tadjikistan, Elveția, Ungaria, Austria și Estonia.
Anul trecut Firtaș era unul dintre cei mai puternici oameni din Ucraina și un aliat al fostului președinte prorus Viktor Ianukovici. După ce Ianukovici a fugit din Ucraina în Rusia, în urma protestelor violente, Firtaș și alți oligarhi au devenit personae non gratae la Kiev. Guvernul interimar de atunci i-a acuzat că au „sifonat” miliarde de dolari din țară. Firtaș a respins aceste acuzații, insistând că a susținut îndepărtarea fostului regim de la putere.