Omenirea ar putea fi lovită de un DEZASTRU. S-ar putea întâmpla între 2037 și 2064

Publicat: 04 08. 2024, 13:33
Actualizat: 04 08. 2024, 13:34
Omenirea ar putea fi lovită de un DEZASTRU. S-ar putea întâmpla între 2037 și 2064 . Sursa Foto: Shutterstock

Mai multe studii sugerează că fluxul de curenți oceanici s-ar putea prăbuși din cauza temperaturilor crescute ale oceanelor. 

Salinitatea este perburbată de încălzirea globală, iar asta ar putea provoca un dezastru pînă în anul 2050.

Un dezastru ar putea lovi omenirea în aproximativ 40 ani

René van Westen, cercetător marin și atmosferic la Universitatea din Utrecht din Țările de Jos și coautor al studiuluim a spus că fluxul curenților oceanici s-ar putea prăbuși între 2037 și 2064.

„Toate efectele secundare negative ale schimbărilor climatice antropogene vor continua, cum ar fi mai multe valuri de căldură, mai multe secete, mai multe inundații”, a declarat el pentru CNN.

Circulația Meridiană de Răsturnare a Atlanticului atrage apa caldă la suprafață din emisfera sudică și de la tropice și o distribuie rece în Atlanticul de Nord.   Dacă gheața arctisă alunecă spre sud și se extinde până la coasta sudică a Angliei, temperatura medie a Europei și a Americii de Nord ar scădea, în timp ce pădurea tropicală amazoniană ar avea parte de o inversare a anotimpurilor. Ploile torențiale ar avea loc în sezonul cald.

Consecințele ar putea fi devastatoare

Rahmstorf a declarat că în urmă cu aproximativ cinci ani ar fi fost de acord că o prăbușire a Circulației Meridiane de Răsturnare a Atlanticului în acest secol era puțin probabilă. Dar acum, sunt șanse de 10% și pare inacceptabil de mare.

„Mai multe lucrări sugerează că dezastrul s-ar putea întâmpla în acest secol sau chiar înainte de mijlocul acestui secol – anii 2050. Avem deja un aflux uriaș de apă dulce în Atlanticul de Nord, care va perturba complet sistemul”, a spus Rahmstorf.

Circulația curentului oceanic joacă un rol important în sistemul climatic al Pământului, iar o încetinire majoră sau abruptă a acestuia poate avea repercursiuni la nivel global.

Omenirea la un pas să înfrunte o mini-eră glaciară

Conform PopScience, schimbarea ar putea duce la creșterea nivelului oceanelor în SUA, dar ar putea altera și vremea din Europa.Anterior, la sfârșitul Erei Glaciare, fluctuațiile rapide ale circulației curenților oceanici au dus la schimbări climatice extreme la nivel global.

Un exemplu relativ exagerat, dar în același timp terifiant, a fost prezentat în filmul „Unde vei fi poimâine?” din 2004. Încetinirea observată recent a fost provocată de încălzirea regiunii nordice din Atlantic și a afluxului de apă din ploi sau topirea ghețarilor.

Fenomenul a fost prezis de mai multe ori, însă până în prezent gradul de încetinire a rămas un mister. Un studiu recent constată că dacă fluxul curenților oceanici o să înceteze să curgă, cel mai târziu, în următorii 75 de ani, va începe o mini-eră glaciară în Europa și ar putea perturba tiparele meteorologice ale întregii planete. Gheața arctică ar începe să se strecoare spre sud și, după 100 de ani, s-ar extinde până la coasta de sud a Angliei.

 

Citește și: 

Semnal de alarmă pentru Europa. Curentul oceanic care influențează vremea de pe bătrânul continent, la cel mai scăzut nivel din ultimii 1600 de ani

Efectul nebănuit al CO2: ce se întâmplă cu următoarea eră glaciară