Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că holera s-a răspândit pe întreg teritoriul Libanului, fiind raportate 17 decese.
În țară este primul focar de holeră din ultimele trei decenii, cu peste 1.400 de cazuri suspecte și 17 decese raportate până acum, informează Organizația Mondială a Sănătății, conform News.un.
Primul caz a fost raportat la OMS de către Ministerul Sănătății Publice pe 6 octombrie. În timp ce focarul a fost inițial limitat la districtele nordice, s-a răspândit rapid.
Se pare că această tulpină de holeră este similară cu cea care circulă în Siria.
„Holera este mortală, dar poate fi prevenită prin vaccinuri și acces la apă sigură și canalizare. Poate fi tratat cu ușurință cu rehidratare orală sau cu antibiotice pentru cazurile mai severe”, spune dr. Abdinasir Abubakar, reprezentant OMS.
Situația din Liban este fragilă, deoarece țara se luptă deja să lupte cu alte crize – agravate de deteriorarea politică și economică.
OMS, alături de ministerul Sănătății, dar și de alți parteneri, lucrează pentru a încerca să stopeze focarul.
Aceștia au elaborat un plan național de pregătire și răspuns la holeră, subliniind cele mai urgente intervenții necesare, extinzând în același timp supravegherea și identificarea activă a cazurilor.
Având în vedere lipsa atât de personal sanitar, cât și de materiale medicale din țară, OMS a pus la dispoziție cele două laboratoare de referință, trei închisori și 12 spitale desemnate pentru tratamentul holerei, truse de tratament și teste de diagnosticare rapidă.
Agenția de sănătate a ONU oferă, de asemenea, asistente și medici care vor merge în spitalele din zonele cele mai afectate. Achiziționarea de provizii suplimentare pentru holeră sunt, de asemenea, gata
În plus, OMS se asigură că practicile adecvate de management clinic, prevenirea și controlul infecțiilor și protocoalele de testare a holerei sunt în vigoare pentru a completa creșterea cazurilor.