Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a negat în cursul zilei de luni că ar fi fost supusă unor presiuni din partea autorităților italiene pentru a elimina de pe site-ul său un raport critic la adresa Guvernului de la Roma în ceea ce privește gestionarea pandemiei de COVID-19.
Documentul de 102 pagini, denumit „O provocare fără precedent; Primul răspuns al Italiei la COVID-19”, a fost publicat pe site-ul biroului european al OMS în data de 13 mai și eliminat în câteva ore, informează site-ul agenției Agerpres.
„Inexactităţi faptice au fost găsite în text şi Biroul Regional al OMS pentru Europa a eliminat documentul de pe site, cu intenţia de a corecta erorile şi de a-l publica din nou. În niciun moment guvernul italian nu a cerut OMS să înlăture documentul”, a informat Organizația Mondială a Sănătății prin intermediul unui comunicat.
În cele din urmă documentul nu a fost republicat deoarece „până când au fost făcute corecţiile”, o nouă platformă a fost creată „pentru ca ţările să-şi evalueze răspunsurile şi să împărtăşească lecţiile învăţate”, mai adaugă instituția.
O purtătoare de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a subliniat că documentul „nu este aprobat de OMS şi OMS nu este responsabilă pentru conţinutul său”. Ea a mai spus că raportul „poate conţine informaţii incorecte şi reflectă punctele de vedere subiective ale autorilor săi”, însă a refuzat să explice ce inexactităţi conţinea textul.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este implicată într-un scandal de proporții în Italia, fiind acuzată că ar fi conspirat cu Ministerul Sănătății pentru a bloca un raport care dezvăluia gestionarea proastă a pandemiei de către Guvernul italian în timpul primului val de COVID-19.
Raportul, realizat de cercetătorul OMS Francesco Zambon și alți zece colegi europeni, a fost finanțat de Guvernul Kuwaitului, pentru a furniza informații statelor în care coronavirusul nu ajunsese încă, în contextul în care, la acea vreme, Italia era una dintre puținele țări afectate de pandemie.
Raportul de 102 pagini afirma că planul Italiei de combatere a unei pandemii nu a fost actualizat din 2006 și, din cauza lipsei de pregătire, răspunsul inițial din partea spitalelor a fost „improvizat, haotic și creativ”.