Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că suspendă procesul de aprobare a vaccinului rusesc anti-Covid „Sputnik V”, în așteptarea unei noi inspecții la cel puțin una din fabricile care produc serul.
Motivul deciziei ar fi acela că au fost identificate probleme în procesul de producție, potrivit The Moscow Times.
Directorul adjunct al Organizației Panamericane a Sănătății, o filială regoională a OMS, a declarat că cererea Rusiei pentru autorizarea de urgență a vaccinului a fost suspendată, după o serie de încălcări ale normelor de producție descoperite în timpul unei inspecții făcute de OMS în Rusia, în luna mai.
„Procesul de aprobare de urgență pentru Sputnik V a fost suspendat deoarece, în timp ce inspectau una dintre fabricile în care se produce vaccinul, au constatat că aceasta nu respecta cele mai bune practici în procesul de producție”, a spus Jarbas Barbosa.
OMS a raportat anterior că a constatat mai multe încălcări și a avut îngrijorări legate de „implementarea măsurilor adecvate pentru a atenua riscurile de contaminare încrucișată” la o fabrică din orașul rus Ufa.
Dar, după publicarea concluziilor OMS, fabrica a anunțat că a rezolvat deja problemele și că inspectorii nu au pus la îndoială siguranța sau eficacitatea vaccinului.
Însă, mai mulți oameni de știință independenți și personalități din industria farmaceutică au declarat, pentru sursa citată, că neregulile din domeniul producției ar putea compromite calitatea vaccinului.
În acest context, OMS a anunțat, miercuri, că așteaptă încă o actualizare de la fabrica Pharmstandard și a sugerat că vor fi necesare noi inspecții ale instalațiilor înainte ca organismul să acorde aprobare pentru Sputnik V.
„Producătorul trebuie să facă modificările necesare și să fie pregătit pentru noi inspecții. OMS așteaptă ca producătorul să trimită informații că fabrica este în standarde”, a mai afirmat Barbosa.
Săptămâna trecută, EMA și OMS au spus că așteaptă încă un „set complet de date” de la dezvoltatorii Sputnik V. EMA a refuzat să spună ce fel de informații lipsesc. Șeful strategiei agenției pentru vaccinuri, Marco Cavaleri, a declarat că termenul pentru aprobarea finală este „incert”.
Rusia a depus mai multe cereri de aprobare pentru Sputnik V atât de la OMS, cât și la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), în februarie, după publicarea – în revista medicală The Lancet – a unui studiu care arăta că vaccinul are o eficacitate de 91,6%, dar fără un răspuns clar.
Odată cu obținerea aprobării vaccinului său, din partea oricărei organizații, Rusia ar obține o mare victorie, mai ales după acțiunea agresivă de marketing și după ce a vândut milioane de doze către zeci de țări.
Totodată. s-ar putea deschide calea pentru o posibilă recunoaștere reciprocă a vaccinurilor, ceea ce ar simplifica în mod considerabil călătoriile pentru rușii vaccinați cu „Sputnik V”.