OMS trage un semnal de alarmă în Europa. Continentul prezintă rate „alarmante” în aceste trei domenii

Publicat: 23 09. 2015, 13:27
Actualizat: 23 09. 2015, 17:00

Într-un raport despre sănătatea locuitorilor din Europa, prezentat miercuri, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că, deși multe țări au reușit să diminueze anumiți factori de risc, precum mortalitatea infantilă, ratele aferente obezității, fumatului, consumului de alcool „au rămas la un nivel alarmant de ridicat”, informează Reuters.

„Europenii beau alcool și fumează mai mult decât toți ceilalți. Suntem campioni mondiali – însă acesta nu este un record bun”, a declarat Claudia Stein, directorul departamentului de Informații, evidență, studii și inovații din cadrul filialei europene a OMS.

Claudia Stein spune că acest fenomen ar putea avea cel mai grav impact asupra oamenilor tineri, deoarece viețile lor ar putea fi scurtate, dacă ei nu își vor reduce consumul de tutun, alcool și calorii.

Aproape 60% din totalul oamenilor din țările europene sunt supraponderali sau obezi, iar 30% dintre ei sunt fumători. La nivel european, 11 litri de alcool pur sunt consumați de fiecare persoană într-un singur an.

Raportul OMS arată totuși că, pentru moment, speranța de viață este pe cale să crească în Europa, iar regiunea tinde să își reducă mortalitatea infantilă, cu 1,5% pe an până în 2020.

De la precedentul raport despre sănătatea europenilor, publicat în 2012, îmbunătățiri substanțiale au fost remarcate în ceea ce privește cazurile de deces provocate de cauze externe, precum accidente de trafic și sinucideri.

Zsuzsanna Jakab, director regional la OMS Europe, a lăudat ameliorările în domeniul sănătății și creșterea speranței de viață pe plan european, însă a lansat și un avertisment.

„Acesta este un risc cât se poate de real, ca aceste câștiguri să fie anulate, dacă fumatul și consumul de alcool își vor menține ratele de creștere actuale. Datele sunt deosebit de relevante pentru persoanele tinere, care ar putea să nu mai trăiască la fel de mult ca bunicii lor”, a spus Zsuzsanna Jakab.

Raportul a analizat și ratele de vaccinare a populației europene și a remarcat niveluri în general bune pe plan continental.

Rata medie de imunizare împotriva rujeolei a crescut de la 93,4%, în 2010, la 93,7%, în 2011, și la 94,6%, în 2012.

Totuși, anumite „goluri de imunitate” au continuat să apară „în cazul unor transmisii endemice, care au dus la mai multe epidemii de rujeolă și rubeolă în anii recenți”, precizează același raport.

În 2015, patru decese cauzate de rujeolă au fost raportate în Europa, iar un copil a murit de difterie – primul caz de acest tip din ultimele trei decenii.