OMV și Gazprom au decis unde va avea punctul terminus South Stream

OMV și Gazprom au decis unde va avea punctul terminus South Stream
Publicat: 29/04/2014, 20:22

Semnarea memorandumului a avut loc la sfârșitul unei întâlniri a liderilor celor două companii, la sediul central al Gazprom, se arată într-un comunicat al OMV.

În memorandum se afirmă intenția părților de construcție a tronsonului austriac al gazoductului South Stream, care va avea o capacitate anuală de transport de 32 de miliarde de metri cubi de gaze și punctul terminus la Baumgarten, în Austria, venind dinspre Bulgaria, Serbia și Ungaria.

Toate autorizațiile de construcție urmează să fie obținute până la sfârșitul lui 2015, primele livrări de gaze sunt așteptate în 2017, finalizarea lucrărilor la tronsonul austriac fiind programată pentru ianuarie 2018.

„Necesitatea construcției și beneficiile aduse de proiectul South Stream sunt evidente. Proiectul South Stream are rolul de a crește securitatea energetică a consumatorilor europeni, care a fost întotdeauna o prioritate pentru Gazprom. Este de remarcat faptul că Gazprom și OMV au stabilit deja o bază legală internațională pentru implementarea proiectului, printr-un acord interguvernamental între Rusia și Austria semnat în aprilie 2010”, afirmă Alexey Miller în ccomunicat.

Șeful OMV, Gerhard Roiss, a arătat la rândul său că memorandumul este un pas important pentru creșterea semnificativă a securității aprovizionării cu gaze a Austriei și care va mări rolul Baumgarten ca centru major pentru aprovizionarea cu gaze a Europei Centrale și de Est.

„Parteneriatul nostru de aproape 50 de ani cu Gazprom a contribuit la acest pas de succes, pentru diversificarea rutelor de aprovizionare cu energie a Europei”, a spus Roiss.

Șeful OMV i-a înmânat lui Miller o scrisoare din partea ministrul Economiei al Austriei, Reinhold Mitterlehner, în care acesta își exprimă sprijinul pentru eforturile celor două părți în vederea implementării proiectului South Stream pe teritoriul austriac.

Memorandumul se mai referă la participarea Gazprom la platforma electronică de tranzacționare a gazelor Central European Gas Hub, cea mai importantă din Europa Centrală, și prevede asigurarea de către OMV a unor capacități de stocare a gazelor pentru Gazprom în Austria, contribuind la securitatea aprovizionării cu gaze a țării, se arată în comunicat.

Acționarii Central European Gas Hub sunt OMV Gas&Power (65%), Wiener Boerse (20%) și Slovak Eustream (15%).

Uniunea Europeană a anunțat, la jumătatea lunii aprilie, că nu mai consideră South Stream o prioritate, iar Parlamentul European a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu pentru oprirea proiectului.

Acționarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania și EDF din Franța (15% fiecare). Italia este unul dintre principalii clienți ai gazelor rusești, importând anul trecut de la Gazprom 15,1 miliarde metri cubi de gaze, ușor peste consumul anual al României.

Pentru Gazprom, proiectul South Stream are rolul de a diversifica rutele de export către Europa. În prezent, cea mai mare parte din gazul rusesc vândut în Europa trece prin Ucraina.

În decembrie 2013, Comisia Europeană a cerut țărilor participante la proiectul South Stream, inclusiv Bulgariei, să renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel încât să respecte legislația comunitară.

Disputele dintre Kiev și Moscova privind prețul gazelor și tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrările de gaze către Europa, cel mai recent la începutul anului 2009. Tensiunile s-au amplificat între timp, în urma schimbării regimului de la Kiev, a anexării Crimeei de către Rusia și a violen’elor din estul Ucrainei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Dobânda de politică monetară a fost redusă de BNR de la 7% pe an la...
×