În acest raport, intitulat „În stare de asediu – trei ani de conflict devastator pentru copiii din Siria”, UNICEF afirmă că un milion de copii se află în zone asediate sau în care este imposibil să se pătrundă, solicitând suplimentarea ajutorului umanitar.
„Privați de ajutor, trăind în ruine și luptând să găsească hrană, numeroși copii sirieni nu primesc nicio protecție, ajutor medical sau susținere psihologică și au un acces la educație redus sau niciunul”, se arată în raport.
„În cele mai grave cazuri, femei însărcinate și copii au fost răniți sau uciși în mod deliberat de către lunetiști”, se subliniază în document.
Potrivit UNICEF, al cărui raport „relevă traumatismele profunde trăite” de către copii sirieni, peste două milioane dintre ei au nevoie de un tratament sau susținere psihologică.
„Pentru copiii sirieni, ultimii trei ani au fost cei mai lungi din viața lor. Să mai îndure încă un an?”, și-a exprimar revolta directorul UNICEF Anthony Lake, citat în raport.
„Violența, prăbușirea sistemului educativ și a serviciilor de sănătate, profunda suferință psihologică și deteriorarea circumstanțelor economice concurează la devastarea unei generații” de copii sirieni, se subliniază în text.
Aproximativ 1,2 milioane de copii s-au refugiat în străinătate și trăiesc în condiții în care apa potabilă, hrana sau accesul la educație sunt limitate.
Potrivit UNICEF, un copil sirian refugiat din zece muncește, iar 25% dintre sirienele a căror căsătorie este înregistrată în Iordania sunt minore.
Peste 500.000 de sirieni s-au refugiat în Iordania.
„Acest război este necesar să înceteze, astfel încât copiii să poată să revină acasă, să-și refacă viețile, în securitate, alături de familii și prieteni. Acest al treilea an (de conflict) devastator pentru copiii sirieni trebuie să fie ultimul”, a mai declarat Lake.