ONU, acuzații grave la adresa Rusiei și a SUA: Ați omorât mulți civili în Siria
O comisie de anchetă a Națiunilor Unite a întocmit un raport aferent ultimelor șase luni din 2017. În această perioadă, „victimele conflictului sirian au suferit enorm, întrucât violențele s-au intensificat și au atins noi culmi la nivel național”.
Ancheta ONU s-a bazat pe 500 de interviuri confidențiale efectuate cu victime și martori din Siria, prin intermediul unor convorbiri telefonice sau a platformelor sociale. Guvernul sirian nu a permis accesul echipei ONU în țară.
Potrivit raportului ONU, „forțele guvernului sirian au continuat să folosească arme chimice împotriva grupurilor armate din Ghuta de Est”. Au fost menționate trei atacuri cu clor în luna iulie și unul în luna noiembrie 2017.
Anchetatorii Națiunilor Unite au documentat mai multe „crime de război” comise de către militanți ai organizației teroriste Stat Islamic și alte grupări insurgente, inclusiv prin „folosirea civililor ca scuturi umane”.
Conform sursei citate, un atac aerian comis de o aeronavă rusă în luna noiembrie a anului trecut a provocat moartea a cel puțin 84 de civili aflați într-o piață din provincia Atareb, localizată la vest de Alep, într-o zonă declarată sigură de Rusia, Iran și Turcia.
„Acest incident ar putea fi catalogat drept crimă de război, prin lansarea unor atacuri necalculate care au condus la moartea și rănirea civililor”, se arată în raportul ONU, fiind pentru prima dată când Rusia este implicată în mod explicit în posibile crime de război.
Ancheta ONU documentează și trei atacuri aeriene desfășurate de către coaliția condusă de SUA în Siria împotriva Stat Islamic în martie 2017, în urma cărora 150 de civili aflați într-o școală au fost uciși. Pentagonul a anunțat la acea vreme că zeci de militanți au fost uciși în urma atacurilor, dar niciun civil.
„Informațiile adunate de comisie nu susțin afirmația potrivit căreia 30 de luptători Stat Islamic se aflau la școală în momentul atacului, iar școala nu era folosită de Stat Islamic în alt mod. Coaliția internațională ar fi trebuit să cunoască natura țintei și nu a luat toate măsurile de precauție posibile pentru a evita sau reduce la minimum pierderile de vieți omenești sau rănirea civililor, încălcând astfel dreptul umanitar internațional”, se arată în raportul comisiei ONU.