Directorul executiv al agenției afirmă că riscul foametei a fost intensificat de distrugerea facilităților portuare din Aden, ceea ce înseamnă că niciun ajutor care ajunge în acest port nu poate fi descărcat la timp, înainte ca oamenii să înceapă să moară de foame.
Treisprezece milioane de yemeniți se află în prezent în stare de nesiguranță alimentară potrivit ONU, iar șase milioane dintre aceștia sunt în pragul foametei, în condițiile în care porturile sunt blocate și majoritatea drumurilor sunt periculoase.
„Din cauza lipsei de acces la ajutoarele umanitare, vedem mai mulți copii care suferă de malnutriție cronică și oameni care nu dispun de asistența alimentară de care au nevoie. Prin urmare, fără apă curată, fără combustibil, fără mâncare, suntem în pragul unui eveniment alimentar catastrofal. Ceea ce sperăm este ca toate părțile din acest conflict să recunoască faptul că populația afectată din Yemen nu poate aștepta o soluție politică. Trebuie să oferim populației accesul necesar la ajutoarele alimentare de-a lungul întregii țări”, a spus directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, Ertharin Cousin.
„Rutele de aprovizionare cu ajutorul umanitar pentru cetățenii din Yemen care au fost afectați de război rămân principalul obstacol cu care se confruntă organizațiile internaționale, care solicită o mai bună cooperare internațională pentru depășirea acestei situații”, a precizat un corespondent Euronews.
La fiecare nivel al lanțului alimentar, de la plantare și importare până la creștere, recoltare și distribuție, sistemul este distrus după luni de conflict, consumatorii fiind nevoiți să cumpere ceea ce este disponibil. Aproximativ două milioane de copii se vor confrunta cu „daune ireversibile” dacă alimentația lor nu se va îmbunătăți curând.
Problemele cu care se confruntă Yemenul privesc securitatea, resursele, reconstrucția, creșterea și investiția economică.