ONU avertizează la Davos: 1 miliard de oameni ar putea fi strămutați din cauza schimbărilor climatice la nivel global

Publicat: 21 01. 2020, 21:45
Hotărârea care nu este obligatorie din punct de vedere juridic este pregătită să informeze modul în care comunitatea globală gestionează ceea ce ar putea deveni una dintre luptele definitorii pentru drepturile omului din secolul XXI.
 
Estimările variază mult, dar un studiu recent realizat de Grupul interguvernamental privind Schimbările Climatice prevede că între 25 de milioane și 1 miliard de oameni ar putea fi strămutați din cauza schimbărilor climatice la nivel global până în 2050. Alte estimări plasează cifra la 2 miliarde sau mai mult până în 2100.

„Este o dovadă suplimentară că mișcările de refugiați și problema mai largă a migrației populațiilor … reprezintă o provocare globală care nu se poate limita la câteva țări”, a spus Grandi.

Grandi a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că persoanele care își părăsesc locurile de baștină din cauza schimbărilor climatice trebuie să fie tratați ca refugiați de țările spre care emigrează.

Comisia ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a hotărât, luni, în legătură cu locuitorii insulei Ioane Teitiota din Kiribati, care au intentat un proces împotriva Noii Zeelande, după ce autoritățile de acolo au respins cererile de azil formulate de aceștia.

„Hotărârea spune că dacă aveți o amenințare imediată la adresa vieții dumneavoastră din cauza schimbărilor climatice, din cauza situațiilor de urgență climatică și dacă treceți frontiera și mergeți într-o altă țară, nu ar trebui să fiți trimiși înapoi, deoarece ar fi un risc la adresa vieții dumneavoastră, la fel ca într-un război sau într-o situație de persecuție”, a subliniat Grandi.

„Trebuie să fim pregătiți pentru o mare creștere a numărului de oameni care se mută împotriva voinței lor”, a spus oficialul. „Nu m-aș încumeta să vorbesc despre cifre specifice, este prea speculativ, dar cu siguranță vorbim despre milioane”, a adăugat Grandi.

Bugetul UNHCR a crescut de la 1 miliard de dolari la începutul anilor ’90 la 8,6 miliarde de dolari în 2019, în urma conflictelor din Irak, Afganistan și Siria. Agenția ONU asistă în acest moment peste 70 de milioane de refugiați.