Într-o declarație citită de președintele Consiliului, ambasadorul rwandez Eugène-Richard Gasana, la încheierea a două ore de consultări cu ușile închise, cele 15 țări membre cer o „revenire la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012” între Israel și Hamas.
Ei „cer respectarea legilor umanitare internaționale, în special privind protecția civililor” și „subliniază necesitatea ameliorării situației umanitare” în Fâșia Gaza.
La câteva ore după cel mai sângeros bombardament israelian din Gaza de la începutul conflictului, ei se declară „foarte îngrijorați de escaladarea violenței” și „salută eforturile Egiptului și ale secretarului general al ONU (Ban Ki-moon) pentru ajungerea la un armistițiu”.
Ban este în turneu în Orientul Mijlociu pentru a încerca să impulsioneze eforturile de mediere în conflictul dintre Israel și Hamas.
În cursul consultărilor lor, ambasadorii celor 15 țări au ascultat un rezumat al secretarului general adjunct al ONU pentru afaceri politice Jeffrey Feltman despre turneul lui Ban.
Potrivit diplomaților, Feltman a subliniat necesitatea de a „trata cauzele profunde ale conflictului pentru a se ajunge la o pace durabilă”. El a pus accentul pe „enormele nevoi” umanitare, amintind că 83.000 de persoane au găsit refugiu în sediile Biroului Națiunilor Unite pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA).
Potrivit ambasadoarei americane Samantha Power, încetarea focului nu trebuie însoțită de nicio condiție și „ar permite tratarea nevoilor umanitare urgente”.
„Prioritatea este oprirea imediată a tirurilor de rachetă și a ofensivei israeliene”, a declarat în timpul consultărilor ambasadorul francez Gérard Araud, citat de diplomați. El a apreciat că Egiptul și ONU au un „rol capital” în cadrul unei medieri.
„Gaza nu trebuie să fie nici o imensă ascunzătoare de arme nici o închisoare sub cer deschis”, a afirmat el.
Această reuniune de urgență a fost convocată la solicitarea Iordaniei, membră a Consiliului, în numele grupului arab, după un apel în acest sens lansat de președintele palestinian Mahmoud Abbas.
Reprezentantul palestinian la ONU Ryad Mansour a cerut Israelului să „respecte apelul lansat de Consiliul de Securitate”, apreciind că este vorba despre un „test pentru Israel”. El a deplâns faptul că forul decizional al ONU nu a putut „adopta o rezoluție care să condamne agresiunea împotriva poporului nostru”.
În cadrul reuniunii, ambasadorul israelian Ron Prosor a reafirmat în fața jurnaliștilor că Israelul „are dreptul de a se apăra”. „Va fi calm în Gaza când va fi calm în Israel”, a adăugat el referindu-se la tirurile de rachetă ale Hamas împotriva Israelului. El a dezmințit, de asemenea, că un militar israelian a fost răpit de Hamas, așa cum a afirmat mișcarea palestiniană.