Guvernul olandez este îndemnat să încurajeze o „dezbatere națională menită să promoveze înțelegerea, respectul reciproc și dialogul intercultural” odată cu apropierea Sfântului Nicolae, însoțit de un ajutor, „Petre cel negru”, pe care unii-l consideră un simbol rasist, afirmă experți ONU.
„Lansăm un apel la calm și cerem încetarea abuzurilor comise asupra celor care se opun acestei tradiții în Olanda”, au declarat patru experți independenți, mandatați să efectueze o anchetă în acest sens de către Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, citați într-un comunicat dat publicității joi la Geneva, potrivit AFP.
Experții își exprimă totodată regretul față de „amenințări și insulte” ale căror victime au fost inclusiv ei, proferate de olandezi care nu înțeleg că se pot pune întrebări cu privire la un eventual aspect rasist al sărbătorilor de Sfântul Nicolae.
Acești experți anchetează asupra caracterului potențial rasist al personajului „Zwarte Piet” (Petre cel negru), care-l însoțește pe Sinterklaas (Moș Nicolae), într-o sărbătoare tradițională destinată copiilor.
Vicepremierul olandez Lodewijk Asscher a reacționat joi seara, pe postul public de televiziune, declarând că „dezbaterea există de mult timp” și că, astfel, Guvernul nu are nevoie să o „inițieze”.
El a oferit asigurări că Executivul participă la dezbatere și „este necesar să se ia întotodeauna apărarea celor care sunt victime ale insultelor și rasismului”.
„Mulți dintre noi au amintiri excelente cu sărbătoarea Sinterklaas”, a subliniat Asscher.
Zwarte Piet îl însoțește în mod tradițional pe Sinterklaas într-un festival care începe la sfârșitul lui noiembrie, odată cu „sosirea” sa în Olanda, din Spania, la bordul unui vapor încărcat de cadouri.
Însă personajul Zwarte Piet, care poartă un costum medieval, o perucă afro și a cărui față este vopsită cu negru, este de mai mulți subiectul unei polemici, criticii considerându-l un stereotip rasist.
Problema este sensibilă într-o țară cu un trecut colonial. Opozanții relevă că Zwarte Piet este un personaj care amintește de vremurile în care olandezii exploatau sclavi, în principal din Surinam, pe când susținătorii lui Sinterklaas consideră că nu este nimic rasist în această sărbătoare, care face parte din cultura țării.
Sărbătorile de Sfântul Nicolae sunt o tradiție care datează din secolul al XVI-lea în Olanda, iar prima apariție a lui Zwarte Piet datează din anii 1850.
Într-un sondaj publicat în octombrie de ziarul De Telegraaf, aproximativ 96% dintre persoanele intervievate au cerut o dezbatere asupra unei eventuale suprimări a acestui personaj.