LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Adunarea Generală a ONU a cerut o „încetare umanitară imediată a focului“ în Fâşia Gaza

Publicat: 13 12. 2023, 09:46
Actualizat: 13 12. 2023, 09:49
Război Israel-Hamas: Sursa foto: Profimedia images
10:12

Armata israeliană a recuperat cadavrele a doi ostatici într-o operaţiune militară, soldată cu moartea a doi militari israelieni

Armata israeliană a anunţat că a recuperat cadavrele a doi ostatici ai Hamas în timpul unei operaţiuni militare în Fâşia Gaza.

Cei doi ostatici au fost identificaţi, a anunţat marţi Tsahalul într-un comunicat, ca fiind Eden Zakaria, în vârstă de 27 de ani, luată ostatică de Hamas la un festival de muzică la Re’im, şi Ziv Dado, în vârstă de 36 de ani, un supervizor logistic al armatei.

Reprezentanţi ai armatei israeliene au informat marţi familiile acestora cu privire la faptul că corpurile le-au fost găsite şi aduse în Israel.

Tsahalul, care şi-a intensificat atacurile în Fâşia Gaza, nu a precizat când a avut loc această operaţiune, relatează News.ro.

Armata israeliană a mai anunţat în acest comunicat că doi militari israelieni au fost ucişi în operaţiunea de recuperare a celor două cadavre.

09:46

Israelul începe să inunde tunelurile din Gaza cu apă de mare, afirmă un oficial american

Israelienii au informat SUA că au început să „testeze cu atenţie” inundarea unora dintre tunelurile din Gaza cu apă de mare pentru a testa capacitatea de a degrada reţeaua de tuneluri la scară mai mare, a declarat marţi un oficial american pentru CNN. Preşedintele american Joe Biden a fost întrebat marţi despre informaţiile conform cărora Israelul a început să testeze inundarea unora dintre tunelurile din Fâşia Gaza cu apă de mare pentru a degrada o reţea mai mare de tuneluri, despre care susţine că a fost folosită de Hamas.

Israelienii încă nu sunt siguri dacă va funcţiona, a spus oficialul, dar au asigurat SUA că au grijă să testeze doar în tuneluri în care nu cred că sunt ţinuţi ostatici.

CNN a cerut Forţelor de Apărare ale Israelului să comenteze informaţia.

Biroul prim-ministrului israelian a declarat că ăn opinia sa 135 de ostatici sunt încă ţinuţi de Hamas, dintre care unii se crede că sunt cetăţeni americani, conform News.ro.

Adunarea Generală a ONU a cerut o „încetare umanitară imediată a focului“ în Fâşia Gaza

Adunarea Generală a ONU a cerut marţi „o încetare a focului umanitară imediată” în Gaza, un text neobligatoriu care, totuşi, îşi propune, prin majoritatea sa covârşitoare, să exercite presiuni asupra Israelului şi a aliatului său american.

În această rezoluţie adoptată cu 153 de voturi pentru, 10 împotrivă (inclusiv Israel şi Statele Unite) şi 23 de abţineri din 193 de state membre, Adunarea Generală îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu „situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza”, scrie Agerpres.

Răspunzând unei cereri fără precedent din partea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care se teme de o „prăbuşire totală a ordinii publice” pe teritoriul palestinian aflat în război, rezoluţia „cere o încetare a focului umanitară imediată”, solicită protecţia civililor, acces umanitar şi eliberarea „imediată şi necondiţionată” a tuturor ostaticilor.

Dar, la fel ca textul anterior adoptat la sfârşitul lunii octombrie, care cerea un „armistiţiu umanitar imediat, durabil şi susţinut, care să conducă la o încetare a ostilităţilor”, nu condamnă Hamas. O absenţă criticată de Israel şi Statele Unite.

De ce este atât de dificil să spunem fără echivoc că uciderea bebeluşilor şi împuşcarea părinţilor în faţa copiilor lor este oribil?”, a întrebat ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield. Omologul său israelian a denunţat o rezoluţie „ipocrită”. „A sosit momentul să dăm vina pe cei care merită, monştrii Hamas”, a insistat el, repetând că o încetare a focului nu va face decât să întărească mişcarea islamistă.

SUA au depus un amendament pentru a condamna „atacurile teroriste abominabile ale Hamas” din 7 octombrie, aşa cum au făcut-o şi la sfârşitul lunii octombrie, care a fost respins (84 de voturi pentru, 62 împotrivă, 25 abţineri).

Un alt amendament, prezentat de Austria, care dorea să clarifice faptul că ostaticii sunt ţinuţi de „Hamas şi alte grupuri”, a fost de asemenea respins.