ONU consideră ilegale expulzările colective de imigranți, parte a proiectului de acord UE-Turcia
„Proiectul de acord între UE și Turcia ridică un anumit număr de preocupări grave (…) Sunt în special îngrijorat de posibilele expulzări colective și arbitrare, care sunt ilegale” a declarat Zeid Ra’ad Al Hussein, în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva.
Această declarație vine la câteva zile după ce un alt înalt reprezentant al ONU,Comisarul pentru Refugiați, Filippo Grandi, a anunțat, și el că acordul dintre UE și Turcia cuprinde prevederi care încalcă legislația internațională. Grandi a spus că este „profund preocupat” de principla prevedere a proiectului de acord care stabilește redirecționarea tuturor imigranților către Turcia, inclusiv a solicitanților de azil sirieni.
„Sunt profund preocupat de orice aranjament care ar implica trimiterea nediscriminatorie a oamenilor dintr-o țară în alta, care nu ar detalia garanțiile privind protecția refugiaților în conformitate cu dreptul internațional”, a afirmat marți Înaltul Comisar ONU în fața Parlamentului European de la Strasbourg, potrivit Le Figaro.
UE și Turcia vor să încheie un nou acord în vederea stopării afluxului migranților. Precedenta întelegere între statele europene și Turcia s-a dovedit un eșec deoarece nu a reușit să descurajeze migranții și solicitanții de azil să traverseze Marea Egee, relatează DPA online.
care prezintă cele șase principii de la baza noului proiect
Premierul turc Ahmet Davutoglu i-a surprins pe liderii europeni,când a prezentat, luni, la Bruxelles la summit-ul extraordinar dedicat migrației,o nouă serie de propuneri care să stea la baza unei noi înțelegeri cu UE.
Ulterior liderii europeni au negociat timp de 12 ore pe baza propunerii Turciei și au convenit asupra a șase principii de bază, pe care președintele UE Donald Tusk a fost mandatat să le detalieze împreună cu Ankara, înaintea summitului UE prevăzut în perioada 17-18 martie.
Cele șase principii ale sunt:
– trimiterea înapoi a noilor migranți care ajung în mod ilegal pe insulele grecești, dinspre Turcia, iar UE să acopere aceste cheltuieli;
– reinstalarea, în schimbul fiecărui sirian reprimit de Turcia, a unui sirian de pe teritoriul turc pe teritoriul unui stat membru UE;
– accelerarea plății celor trei miliarde de euro, reprezentând ajutoare pentru refugiați pe care UE le-a promis deja Turciei, și luarea unei decizii cu privire la acordarea unor ajutoare suplimentare. Potrivit președintelui Parlamentului European (PE) Martin Schulz, Ankara a cerut încă trei miliarde de euro până în 2018;
– cooperarea cu Turcia în vederea creării unor zone „sigure” în Siria, în care locuitorii acestor zone și refugiații să poată trăi;
– stabilirea unui obiectiv al ridicării obligativității vizelor UE pentru cetățeni turci până la sfârșitul lui iunie;
– deschiderea cât mai curând posibil a unor noi capitole de negociere în procesul aderării Turciei la UE.
Liderii UE au convenit, într-o declarație comună, că „sunt necesare măsuri îndrăznețe în vederea închiderii rutelor clandestine, spargerii modelului de afacere al traficanților de migranți, în vederea protejării frontierelor externe și încetării crizei migrației în Europa”.
„Trebuie să rupem legătura dintre a urca într-o ambarcațiune și a obține stabilirea în Europa”, au subliniat ei.
Obiectivul unui asemenea acord, au anunțat la rândul său premierul turc Ahmet Davutoglu constă în descurajarea imigrației „ilegale” și în a pune capăt activității traficanților de migranți. Mesajul, au subliniat ei, este simplu: încercați să treceți clandestin și veți fi trimiși imediat înapoi în Turcia.