Prima pagină » Știri externe » ONU: Crimeea și estul Ucrainei, amenințate de o gravă criză sanitară privind toxicomania și SIDA

ONU: Crimeea și estul Ucrainei, amenințate de o gravă criză sanitară privind toxicomania și SIDA

ONU: Crimeea și estul Ucrainei, amenințate de o gravă criză sanitară privind toxicomania și SIDA
O gravă criză sanitară amenință atât Crimeea, anexată de către Rusia, cât și estul separatist al Ucrainei, unde toxicomanii nu mai au în prezent acces la tratament de înlocuire, ceea ce riscă să agraveze epidemia de SIDA, a avertizat miercuri Emisarul Special ONU pentru SIDA, relatează AFP.

„Aceasta este regiunea în care epidemia de SIDA continuă să se extindă și în care ea este larg legată de consumul de droguri”, a subliniat profesorul Michel Kazatchkine, Emisarul Special ONU pentru SIDA în Europa de Est și Asia Centrală, într-o conferință de presă telefonică.

Dintre cei 800 de consumatori de droguri injectabile care, înainte de anexarea Rusiei, în martie, primeau un tratament de substituție cu opiacee în Crimeea, aproape 100 au decedat, în principal din cauza unor supradoze sau pentru că s-au sinucis, a declarat Emisarul Special ONU pentru jurnaliști, înainte de înmânarea unui raport despre acest subiect secretarului general al ONU Ban Ki-moon.

Acestor decese tocmai le-au fost adăugate peste 200 de contaminări cu HIV, virusul care provoacă SIDA, potrivit Alianței Internaționale pentru SIDA din Ucraina, o orgnizație nonguvernamentală (ONG).

Situația nu este deloc mai bună în estul Ucrainei, o regiune devastată de nouă luni de confruntări sângeroase între armata națională ucraineană și separatiștii proruși.

Toxicomanii nu mai au acces la tratamente de înlocuire nici aici și se orientează către droguri comercializate pe stradă, mult mai periculoase, alimentând astfel epidemia de SIDA, afirmă Kazatchkine.

SIDA se propagă, între altele, prin împrumutarea seringii între toxicomani și prin prostituție.

Tratamentele de înlocuire cu opiacee sunt susținute de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dar sunt interzise de legislația rusă, care se aplică și în Crimeea de la anexare.

„Oamenii s-au trezit în fața unor opțiuni imposibile”, notează profesorul, care precizează că a încercat, dar fără succes, să convingă autoritățile rusești să dea dovadă de flexibilitate în poziția pe care o au cu privire la tratamentele de substituție.

Emisarul Special ONU precizează de asemenea că, în ceea privește estul Ucrainei, o zonă larg controlată de către rebeli, situația este tot atât de îngrijorătoare.

„Din cauza blocării frontierelor, penurii majore de antiretrovirale, de tratamente substitutive cu opiacee și de alte tratamente care permit salvarea unor vieți sunt așteptate până la sfârșitul lui februarie”, relevă el.

Citește și