ONU elimină canabisul de pe lista celor mai periculoase droguri din lume
Comisia ONU pentru stupefiante a votat miercuri, 3 decembrie, eliminarea canabisului și a rășinii de canabis din categoria celor mai periculoase droguri din lume, aspect care ar putea avea un impact asupra industriei globale a marijuanei medicale.
Agenția ONU cu sediul la Viena a susținut într-o declarație că cele 53 de state membre ale sale au votat 27-25, cu o abținere, pentru a urma recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de a elimina canabisul și rășina de canabis din Anexa IV a Convenției din 1961 privind stupefiantele.
Rusia a fost un adversar vocal al reclasificării, potrivit NPR, numind marijuana „cel mai abuzat drog la nivel mondial”. China, Egipt, Nigeria și Pakistan au fost, de asemenea, printre cei din opoziție, în timp ce Ucraina s-a abținut.
Canabisul nu mai este considerat unul dintre cele mai periculoase droguri din lume
Canada și Uruguay au legalizat deja vânzarea și utilizarea canabisului în scopuri recreative, iar Mexicul și Luxemburgul par să le urmeze exemplul. Multe alte țări din întreaga lume au dezincriminat deținerea de marijuana.
În timp ce reclasificarea nu va determina schimbări imediate în reglementarea drogurilor – care este decisă la nivel național – aceasta ar putea avea un impact pe termen lung, deoarece multe țări iau în considerare convențiile internaționale.
Printre drogurile periculoase și extrem de dependente care apar pe această listă se regăsesc heroina și alte câteva opioide. Medicamentele care figurează în anexa IV sunt un subgrup al celor din anexa I a convenției, care necesită deja cele mai înalte niveluri de control în plan internațional.
În ciuda eliminării canabisului și rășinii de canabis de pe lista din anexa IV, agenția a votat să lase substanțele pe lista de droguri din anexa I.
Lista din Anexa I include – cocaina, fentanilul, morfina, metadona, opiul și oxicodona, analgezicul pentru dureri vândut ca OxyContin.
Substanțele sunt analizate din punct de vedere al utilității medicale comparativ cu posibilele daune pe care le-ar putea provoca, iar experții spun că eliminarea canabisului din cel mai strict program ar putea conduce, totuși, la slăbirea controalelor internaționale asupra marijuanei medicale.
OMS și-a făcut recomandarea către ONU în urmă cu aproape doi ani, recunoscând că canabisul poate avea efecte negative și poate provoca dependență, dar nu prezintă un risc semnificativ de deces, ca și în cazul altor medicamente din anexa IV, și s-a constatat că are o serie de beneficii medicale precum – reducerea durerii și a greaței, ameliorarea simptomelor afecțiunilor precum anorexia, epilepsia și scleroza multiplă.
Interesul pentru marijuana pentru uz medical este la un nivel ridicat din toate timpurile, în timp ce numărul de produse care conțin derivați de canabis se extinde rapid în ultimii ani. Cannabidoilul sau CBD pot fi găsit în orice, de la creme de față la suplimente și lumânări.