Prima pagină » Știri externe » ONU: Milioane de migranți nu s-au putut întoarce în țările de origine anul acesta din cauza restricțiilor impuse pentru limitarea pandemiei

ONU: Milioane de migranți nu s-au putut întoarce în țările de origine anul acesta din cauza restricțiilor impuse pentru limitarea pandemiei

ONU: Milioane de migranți nu s-au putut întoarce în țările de origine anul acesta din cauza restricțiilor impuse pentru limitarea pandemiei

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat vineri că cel puțin 2,75 de milioane de migranți au fost împiedicați să revină în țările de origine în această vară ca urmare a restricțiilor impuse de către autoritățile din întreaga lume pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Totodată, ONU lansează un apel de urgență la cooperare la nivel internațional pentru identificarea unor soluții la această criză, potrivit Agerpres.

„Amploarea şi punerea în aplicare a zeci de mii de măsuri de restricţionare a deplasărilor, inclusiv închiderea de frontiere şi măsurile de izolare legate de COVID-19 necesită ca statele să colaboreze cu vecinii lor şi cu ţările de origine ale migranţilor pentru a răspunde la nevoile lor”, a subliniat directorul general al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Antonio Vitorino, a cărui instituţie publică pentru prima dată o analiză detaliată pe acest subiect.

Pentru realizarea acestui studiu, OIM îi definește pe migranți în acest caz precis ca fiind acei oameni împiedicați să se întoarcă în țara în care aceștia locuiesc în mod obișnuit.

Ancheta a colectat date din 101 țări, dar OIM avertizează că studiul „subestimează mult numărul migranţilor cu adevărat blocaţi sau afectaţi de COVID-19”.

OIM: Există modalități prin care migranții să poată fi ajutați să revină în țările de origine

Vitorino a mai spus că, din punctul său de vedere, există modalități prin care migranților să le fie permis să se întoarcă în țările de origine într-o manieră sigură și demnă, cu respectarea restricțiilor impuse ca urmaare a pandemiei.

„Acolo unde guvernele au acţionat, zeci de mii de migranţi au putut să se întoarcă la casele lor ţinând cont de provocările sanitare reprezentate de pandemie. Au fost redeschise coridoare pentru lucrători pentru a relansa economiile atât în ţările de plecare, cât şi în ţările de sosire, precum şi pentru a amortiza impactul economic al pandemiei”, a spus acesta.

Analiza organizaţiei a ţinut cont de asemenea şi de lucrătorii sezonieri, precum şi de rezidenţi temporari, studenţi internaţionali sau chiar migranţi deplasaţi, de exemplu, pentru a primi tratamente medicale.

OIM a precizat că a primit cereri de asistenţă pentru 115.000 de emigranţi blocaţi care doreau să revină voluntar în ţările lor, dar nu a putut ajuta decât 15.000 dintre cei mai vulnerabili în ultimele luni.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și