Programul Alimentar Mondial al ONU a anunțat marți că 13 milioane de oameni din Cornul Africii se confruntă cu foamete severă, cerând asistență imediată pentru a evita repetarea foametei de acum zece ani, care a ucis sute de mii de oameni.
Ultimii trei ani au fost cei mai secetoși din 1980 și până în prezent în această regiune, iar prognozele meteo arată că situația nu se va îmbunătăți deloc în lunile următoare, informează Reuters.
„Recoltele sunt distruse, animalele mor și foametea e în creștere, pe măsură ce secetele recurente afectează Cornul Africii”, a declarat Michael Dunford, director regional pentru Africa de Est al Programului Alimentar Mondial.
Condițiile meteo au decimat efectivele de animale, forțând mii de oameni să își părăsească locuințele și să se îndrepte către alte regiuni.
Seceta se răspândește și în părți din Kenya, centrul și sudul Somaliei, dar și în Eritreea. Între 2010 și 2012, aproximativ 250.000 de oameni au murit de foame în Somalia, jumătate dintre ei fiind copii.
Mohamed Fall, de la UNICEF, a avertizat că mulți copii vor muri sau vor suferi daune cognitive sau fizice pe tot parcursul vieții în cazul în care comunitatea internațională nu va acționa și nu va lua măsuri rapide pentru a evita foametea.
„Trebuie să acționăm acum pentru a preveni catastrofa”, a spus acesta, adăugând că 5,5 milioane de copii din aceste țări sunt în prezent amenințați de malnutriția acută.
Programul Alimentar Mondial, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2020, își va lansa săptămâna aceasta planul de acțiune privind combaterea foametei în Cornul Africii și solicită 327 de milioane de dolari pentru a putea ajuta populația afectată. La rândul său, UNICEF a solicitat comunității internaționnale 123 de milioane de dolari pentru ajutorarea copiilor din Cornul Africii.