Prima pagină » Știri externe » ONU: Numărul de EXECUȚII din Iran a ajuns la un nou sumbru record în 2024: 901 persoane, inclusiv 31 femei

ONU: Numărul de EXECUȚII din Iran a ajuns la un nou sumbru record în 2024: 901 persoane, inclusiv 31 femei

ONU: Numărul de EXECUȚII din Iran a ajuns la un nou sumbru record în 2024: 901 persoane, inclusiv 31 femei

Numărul persoanelor executate în Iran a crescut la 901 anul trecut, au anunțat reprezentanții agenției ONU pentru drepturile omului.

Printre persoanele executate s-au numărat 31 de femei, dintre care unele au fost condamnate pentru uciderea soților lor, în timp ce se apărau de viol, sau după ce fuseseră forțate să se căsătorească, conform Reuters.

Majoritatea execuțiilor au fost pentru infracțiuni legate de droguri, dar printre victime s-au numărat și dizidenți politici și persoane legate de protestele în masă care au avut loc în 2022 după moartea în custodia poliției a unei femei de 22 de ani, se arată în raportul ONU.

Protestele din 2022, care au declanșat unele dintre cele mai grave tulburări de la Revoluția Islamică din 1979 încoace, au avut loc după moartea unei femei kurde iraniene, Mahsa Amini, în timp aceasta ce se afla în detenție. Amini fusese arestată pentru că ar fi încălcat codul vestimentar obligatoriu din Iran.

„Este profund îngrijorător faptul că vedem încă o dată o creștere a numărului de persoane condamnate la pedeapsa cu moartea în Iran, de la an la an. Este timpul ca Iranul să oprească acest val tot mai mare de execuții”, a spus Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Türk, într-o declarație trimisă jurnaliștilor.

Cel puțin 31 de femei executate în Iran în 2024, cel mai mare număr din cel puțin 15 ani

În total, cel puțin 901 persoane au fost executate prin spânzurare anul trecut în Republica Islamică, comparativ cu 853 în 2023, a declarat biroul ONU pentru drepturile omului. Acesta a fost cel mai mare număr de condamnări după 2015, când 972 de persoane au fost executate.

Cel puțin 31 de femei au fost executate în 2024, cel mai mare număr din cel puțin 15 ani, a declarat purtătorul de cuvânt al biroului ONU pentru drepturile omului, Liz Throssell, în timpul unui briefing de presă la Geneva.

„Majoritatea cazurilor au implicat acuzații de crimă. Un număr semnificativ de femei erau victime ale violenței domestice, căsătoriilor la vârste foarte fragede sau căsătoriilor forțate”, a adăugat Liz Throssell.

Una dintre femeile executate pentru crimă își ucisese soțul pentru a-l împiedica să-și violeze fiica, a declarat Throssell pentru Reuters după briefing.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și