ONU organizează o conferință a donatorilor pentru Afganistan. Criza umanitară din această țară, tot mai gravă
Organizația Națiunilor Unite (ONU) organizează luni, la Geneva, o conferință a donatorilor pentru Afganistan, la mai puțin de o lună după ce talibanii au preluat puterea în această țară.
Conferința este organizată în contextul în care Afganistanul se confruntă cu o criză umanitară tot mai gravă, informează Agerpres.
Potrivit ONU, Afganistanul ar avea nevoie de aproximativ 606 milioane de dolari până la finalul anului.
În timp ce multe ţări sunt dispuse să acorde ajutor umanitar, multe sunt preocupate de modul în care vor fi cheltuiţi banii, având în vedere că talibanii se află acum la putere. Aceste țări consideră că ar trebui impuse condiţii pentru acordarea donaţiilor.
Aproximativ 40 de miniştri urmează să participe la conferinţa organizată de Naţiunile Unite. Secretarul general al ONU Antonio Guterres este aşteptat la Geneva, în timp ce alţi responsabili vor participa probabil online.
Criză umanitară în Afganistan
Afganistanul se confruntă cu o criză de proporții. ONU anunță că serviciile de bază din această țară sunt aproape de colaps, iar ajutorul umanitar ar putea să mențină, cel puțin pentru moment, serviciile medicale, alimentarea cu apă și salubrizarea.
Totodată, finanțarea care ar urma să fie obținută în urma conferinței ar putea fi folosită pentru programe de susținere a femeilor și copiilor, programe de educație, dar și construirea unor adăposturi de urgență pentru cele 3,5 milioane de persoane strămutate.
Banii sunt necesari şi pentru ajutor alimentar, indică ONU, potrivit căreia 93% din familiile din Afganistan nu au suficientă hrană.
Comisarul ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a avertizat că o „recrudescenţă a luptelor, încălcarea drepturilor omului sau prăbuşirea economiei şi a serviciilor sociale de bază” i-ar putea determina pe şi mai mulţi afgani să fugă din ţară.