ONU: Pandemia de COVID-19 „face ravagii” în țările arabe
Pandemia de COVID-19, boala provocată de noul tip de coronavirus, „face ravagii” în țările arabe, a avertizat joi Organizația Națiunilor Unite (ONU).
Organizația Națiunilor Unite susține că numărul de cazuri crește în mod alarmant în statele arabe, iar 55 de milioane de persoane sunt afectate atât de riscul de îmbolnăvire, cât și de lipsa unor resurse esențiale, aceștia riscând să devină dependenți de ajutoarele umanitare, după cum informează CNN.
Printre cele 55 de milioane de persoane aflate în această categorie se numără și 26 de milioane de refugiați sau persoane care au fost nevoite să își părăsească domiciliile din cauza conflictelor și să se stabilească în alte regiuni decât cele de origine, potrivit ONU.
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a explicat, prin intermediul unui comunicat, că pandemia de COVID-19 a cauzat „o scădere estimată de cinci procente a economiilor din regiune, un sfert din populație fiind acum afectată de sărăcie și 17 milioane de locuri de muncă fiind pierdute, în contextul în care 14,3 milioane de adulți apți de muncă deja erau șomeri”.
ONU: Criza poate avea și un efect pozitiv în regiune
Cu toate acestea, Antonio Guterres susține că această criză „ar putea să reprezinte momentul pentru rezolvarea unor conflicte de lungă durată și pentru rezolvarea unor slăbiciuni structurale”.
Secretarul general al ONU a făcut apel și la statele arabe să ia măsuri urgente pentru a putea limita efectele crizei.
„Acum este momentul pentru măsuri urgente care să încetinească răspândirea bolii, să pună capăt conflictelor și să satisfacă nevoile celor mai vulnerabili. Împreună, putem transforma această criză într-o oportunitate. Ar fi un lucru bun pentru această regiune și pentru întreaga lume”, a spus Guterres.
Acesta a făcut apel la investiții mai mari în „educație și sănătate, protecție socială și tehnologie” și a cerut ca țările din regiune să ia măsuri pentru a le oferi mai multe drepturi femeilor și tinerilor.