ONU: Riscul de atentate s-a redus. Acest lucru ar putea fi un efect al restricţiilor impuse de pandemie
Potrivit unui responsabil din cadrul ONU, riscul de atentate în ţările pacificate s-a redus de la începutul anului, iar acest lucru ar putea fi un efect al restricţiilor de mişcare impuse de pandemie. Totuși, strategia grupării Stat Islamic (SI) pare să nu se fi schimbat, transmite AFP.
În zonele de conflict, ameninţarea a crescut, aşa cum o demonstrează regruparea şi intensificarea activităţilor SI în Irak şi Siria”, a declarat luni, în faţa Consiliul de Securitate al ONU, Vladimir Voronkov, subsecretar general pentru contraterorism, scrie Agerpres.
„În zonele neafectate de un conflict, ameninţarea pare redusă. Măsurile de limitare a propagării COVID-19, precum izolarea şi restricţiile de mişcare, par să fi diminuat riscul de atentate teroriste în multe ţări”, a adăugat Voronkov.
Responsabilul ONU a adăugat că este greu de estimat care sunt consecinţele pandemiei asupra activităţilor de recrutare şi de finanţare.
Cu toate acestea, pandemia creşte ameninţarea de infracţiuni cibernetice pentru recuperarea de fonduri, a apreciat el.
Voronkov: Nu există un indiciu clar despre o schimbare de orientare strategică a SI odată cu noul său lider
SI şi-a consolidat poziţia în Orientul Mijlociu, în prezent organizaţia numărând încă peste 10.000 de luptători activi care se deplasează între Irak şi Siria în cadrul unor mici celule.
SI numără în vestul Africii aproximativ 3.500 de membri şi continuă să-şi întărească legăturile cu grupările jihadiste locale.
În Libia numărul membrilor SI este estimat la doar câteva sute. Cu toate astea, organizația îşi păstrează capacitatea de ameninţare pentru regiune.
De asemenea, în Afganistan, în pofida arestării unor lideri şi a pierderii controlului unor teritorii, SI rămâne capabil să întreprindă atacuri importante în diferite zone ale ţării, a mai afirmat responsabilul contraterorist.