ONU: Șomajul din Fâșia Gaza se apropie de 80%. Războiul cu Israelul distruge economia enclavei

Publicat: 17 10. 2024, 16:02
Fotografie cu caracter ilustrativ

Șomajul în Gaza a crescut la aproape 80% de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, economia enclavei fiind aproape total prăbușită, a anunțat joi Organizația Internațională a Muncii (OIM), un organism al ONU.

Producția economică a scăzut cu 85% de la începutul conflictului cu Israelul, în urmă cu un an, cufundând aproape întreaga populație de 2,3 milioane de oameni în sărăcie, se mai arată în comunicat.

Conflictul a provocat probleme „fără precedent” pe piața muncii și în economia teritoriilor ocupate, a mai transmis OIM, făcând referire la Fâșia Gaza și la Cisiordania, notează Reuters.

În Cisiordania, rata șomajului a fost în medie de 34,9% între octombrie 2023 și sfârșitul lui septembrie 2024, în timp ce economia teritoriului s-a contractat cu 21,7% față de ultimele 12 luni, potrivit organizației.

Înainte de criză, rata șomajului în Gaza era de 45,3%, iar în Cisiordania de 14%, potrivit organizației cu sediul la Geneva. Locuitorii din Gaza fie și-au pierdut locurile de muncă în întregime, fie au început să muncească la negru, cu scopul principal de a-și asigura nevoile de bază.

Criza s-a răspândit și în Cisiordania, unde Israelul a îngreunat circulația persoanelor și a mărfurilor. De asemenea, restricțiile în privința comerțului au avut un impact grav asupra economiei, a mai transmis OIM.

Ce spune Israelul

Israelul spune că acțiunile sale în Cisiordania au fost necesare pentru a contracara grupările militante susținute de Iran și pentru a preveni rănirea civililor israelieni.

„Impactul războiului din Fâșia Gaza a avut un efect care merge mult dincolo de pierderile de vieți omenești, condițiile umanitare disperate și distrugerea fizică. A modificat în mod fundamental peisajul socio-economic din Gaza, în timp ce a avut un impact sever asupra economiei și pieței muncii din Cisiordania. Impactul va fi resimțit de generațiile viitoare”, a declarat directorul regional al OIM pentru statele arabe, Ruba Jaradat.

Între timp, economia Israelului a crescut mai lent în al doilea trimestru al acestui an față de estimările anterioare, arată datele publicate marți de către autorități.

Anunțul vine în contextul în care războiul din Gaza, în special, dar și situația de securitate din regiune, în general, au afectat puternic economia israeliană, informează Reuters.

Produsul intern brut al țării a crescut cu doar 0,3% în perioada aprilie-iunie, potrivit Biroului Central de Statistică, aceasta fiind o scădere față de datele de luna trecută, care indicau o creștere de 0,7%, dar și față de cele din august, care indicau o creștere de 1,2% a economiei israeliene.

Raportul arată că această creștere sensibilă a fost susținută de creșterea consumului populației și a cheltuielilor statului, dar și ale investițiilor în active fixe, în timp ce exporturile au scăzut.

Sursa foto: Profimedia