ONU: Utilizarea armelor chimice în Siria este probabilă sau sigură în cinci locații
Armele chimice au fost utilizate, în mod probabil sau sigur, de cinci ori în decursul conflictului sirian, afirmă raportul final al inspectorilor ONU transmis joi lui Ban Ki-moon, relatează AFP.
Raportul citează „dovezi” sau „informații credibile” care tind să dovedească utilizarea armelor chimice la Ghouta în apropiere de Damasc, la Khan al-Assal (în apropiere de Alep, nord), la Jobar, la Saraqeb (nord-vest) și la Achrafie Sahmaya. În schimb, indiciile sunt apreciate a fi neconcludente pentru Bahhariye și Cheikh Maqsoud (o suburbie a Alep).
Raportul „concluzionează că arme chimice au fost utilizate în conflictul aflat în curs între părțile din Siria”, însă nu desemnează responsabilii acestor atacuri probabile cu arme chimice deoarece aceasta nu face parte din responsabilitățile inspectorilor.
Documentul confirmă ceea ce afirma raportul preliminar al inspectorilor, transmis la 16 septembrie secretarului general al ONU, cu privire la masacrul cu arme chimice comis conform occidentalilor de forțele regimului la 21 august. Misiunea „a strâns dovezi flagrante și convingătoare pentru utilizarea armelor chimice împotriva civililor, inclusiv a copiilor, pe o scară relativ largă în regiunea Ghouta din Damasc la 21 august”.
În ceea ce privește Khan al-Assal, unde puterea și opoziția se acuză reciproc de folosirea armelor chimice, misiunea „a strâns informații credibile care coroborează acuzațiile de utilizare a armelor chimice la 19 martie 2013 împotriva soldaților și civililor”.
La Jobar, în apropiere de Damasc, inspectorii au găsit „dovezi concordante cu utilizarea probabilă a armelor chimice la 24 august 2013 la scară relativ redusă împotriva soldaților”, fără a putea fi totuși formale, în absența mai ales a informațiilor fiabile cu privire la sistemul de lansare a acestor arme.
La Saraqeb (nord-vest), „dovezile recoltate sugerează că arme chimice au fost utilizate la 24 august la un nivel scăzut împotriva civililor”.
La Achrafie Salmaya indiciile recoltate – care sunt în general mărturii, resturi de muniție, eșantioane de pământ și sânge – „sugerează” utilizarea armelor chimice la 25 august „la un nivel redus împotriva soldaților”, fără a reprezenta nici în acest caz dovezi formale, conform inspectorilor ONU.
În sfârșit, la Bahhariye (22 august) și Cheikh Maqsoud (13 aprilie), anchetatorii nu au „putut corobora acuzațiile” privind recurgerea la arme chimice. La Bahhariye, testele privind eșantioanele de sânge adunate de guvernul sirian „au fost negative”.
Guvernul sirian a acuzat opoziția că a recurs la arme chimice la Khan al-Assal, Jobar, Achrafie Salmaya și Bahhariye.
Raportul, transmis joi lui Ban Ki-moon de către Aake Sellstrom, șeful echipei de inspectori, a fost transmis membrilor Consiliului de Securitate care îl vor examina luni.