ONU vrea să ruineze Statul Islamic, fără să desfășoare atacuri

Publicat: 18 11. 2014, 09:30
Actualizat: 18 11. 2014, 14:05

În raportul pe care l-a întocmit, echipa ONU pentru sancțiuni contra mișcărilor islamiste propune totodată interzicerea zborurilor provenind dinspre sau care se îndreaptă către teritorii aflate sub controlul SI, în vederea împiedicării importurilor de bunuri sau arme.

Raportul ONU obținut luni de AFP urmează să fie discutat de către cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate miercuri, în cadrul unei rezoluții vizând să reducă finanțarea jihadiștilor din cadrul Frontului al-Nusra, aripa Al-Qaida în Siria.

Ministrul australian de Externe Julie Bishop va prezida această reuniune a Consiliului, al cărei obiectiv este să sporească eforturile comunității internaționale de contracarare a amenințării islamiste în Irak și Siria.

Cei 15 membri ai Consiliului au adoptat în august o rezoluție privind blocarea surselor de finanțare ale islamiștilor și împiedicarea plecării unor jihadiști străini în Irak și Siria. Documentul amenință cu sancțiuni țările care cumpără petrol de la islamiști.

Gruparea SI ar încasa între 850.000 și 1,65 de milioane de dolari pe zi din vânzarea de petrol prin contrabandă către intermediari, care ar conduce ei înșiși o flotă de camioane, potrivit raportului.

Fără să precizeze care itinerarii de contrabandă sunt vizate, în raportul ONU este citată Turcia ca o țară importantă în tranzitul livrărilor de petrol, camioanele întorcându-se după aceea în Irak și Siria cu produse rafinate.

„Sancțiunile nu pot împiedica complet acest trafic”, se subliniază în raport, ci „perturba punerea camioanelor-cisternă la dispoziția SI și reducerea rețelelor de contrabandă aliate”, se arată în document.

Echipa ONU propune Consiliului de Securitate să le ceară tuturor statelor care au frontiere cu teritoriile aflate sub controlul islamiștilor să „confiște rapid toate camioanele-cisternă și încărcăturile acestora care provin (din aceste regiuni) sau intră în ele”.

Raportul ONU propune, de asemenea, în fața riscului tot mai mare de jefuire a unor situri arheologice, interzicerea comerțului cu obiecte antice provenind din Siria sau Irak.

Gruparea Statul Islamic face de asemenea bani din taxarea celor care jefuiesc opere de artă, însă raportul ONU nu prezintă vreo sumă cu privire la acest comerț.