Miniștrii petrolului din Arabia Saudită, Irak și Kuweit, cei mai mari exportatori din cadrul OPEC, neagă posibilitatea apariției unui excedent de ofertă anul viitor pe piața petrolului, în pofida creșterii producției SUA și măsurilor luate de Iran și Libia pentru a-și majora livrările.
OPEC, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, furnizează aproximativ 40% din necesarul global de țiței.
Oficialii organizației anticipează că nu vor reduce anul viitor producția, deoarece creșterea cererii la nivel mondial va putea absorbi volumele suplimenare intrate în piață, au anunța miniștrii din cele trei țări după o reuniune a membrilor OPEC care a avut loc la Doha, în Qatar.
Prețul petrolului WTI, de referință pe piața SUA, a atins vineri maximul ultimilor două luni, după un raport care a arătat accelerarea creșterii economice a SUA la 4,1% în trimestrul al treilea, ceea ce anunță o posibilă majorare a cererii. Cotația WTI cu livrare în februarie se plasează la New York la 99,32 dolari pe baril.
„Știți de ce s-a tranzacționat WTI aproape de 100 de dolari în ultimele câteva zile? Deoarece piața se teme de un deficit de petrol, și nu de supraofertă”, a declarat la Doha ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi.
Prețul petrolului Brent cu livrare în februarie a scăzut luni cu 0,35%, la 111,38 dolari pe baril.
OPEC a menținut la începutul lunii decembrie ținta de producție la 30 milioane barili pe zi, apreciind că cererea și oferta din piață sunt într-o situație de echilibru.
Unii analiști consideră însă că organizația ar trebui să reducă producția. Commerzbank notează, într-un raport publicat pe 10 decembrie, că OPEC ar fi nevoită să reducă producția dacă Libia și Iranul vor reveni pe piață cu volume semnificative.
De asemenea, casa de consultanță Manaar Energy din Dubai consideră că OPEC va trebui să reducă exporturile sau să se mulțumească cu un preț mai mic pe baril, pe fondul creșterii producției SUA.
Exporturile Libiei au scăzut în acest an, numeroase exploatări petrolifere, rafinării și porturi fiind închise din cauza conflictelor politice și a grevelor. Guvernul a avertizat recent că ar putea utiliza forța pentru a redeschide porturile și a relua exporturile de petrol.
Libia exporta în luna martie 1,4 milioane barili pe zi, volum care a fost redus la 250.000 barili în prezent.
Iranul vrea să-și majoreze producția de petrol la 4 milioane barili pe zi, a declarat recent ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, după acordul din 24 noiembrie privind restrângerea programului nuclear al Teheranului în schimbul relaxării sancțiunilor economice. Potrivit datelor Bloomberg, Iranul a produs în noiembrie 2,65 milioane barili pe zi.
Ministrul saudit al-Naimi a afirmat că majorarea producției de petrol a SUA în urma exploatărilor de șist nu amenință poziția OPEC sau a Arabiei Saudite pe piață.
Prin exploatarea zăcămintelor de șist, producția de petrol a SUA va crește la 9,6 milioane barili pe zi până în 2016, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani, potrivit estimărilor Administrației pentru Informații în domeniul Energiei, agenție guvernamentală a Statelor Unite.